مصوبات شوراها دهه دوم مهر ۱۴۰۳

Instagram
Telegram
WhatsApp
LinkedIn

مصوبات شوراها

منتشره از تاریخ

1403/07/11 لغایت 1403/07/20

در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران

شورای‌عالی شهرسازی و معماری

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص الحاق اراضی هوانیروز به محدوده مسجدسلیمان

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص شهرک مسکونی پرنیان ۲ قم

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص بازنگری ضابطه ساخت و ساز در حریم گسل شهر کرج.

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص الحاق اراضی مربوط به قانون جهش تولید مسکن به محدوده شهر پیشوا

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص طرح جامع شهرک مسکونی دولتی کوهمره

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص طرح جامع شهرک مسکونی دولتی داریان.

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص مغایرت‌های اساسی طرح تفصیلی با طرح جامع شهر جدید پردیس اصلاح حریم و الحاق به محدوده

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص مغایرت طرح تفصیلی با اساس طرح جامع شهر تبریز اصلاح حریم و الحاق اراضی موسوم به خاوران ۲.

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص مجموع راهکارهای تشویقی با هدف احیاء و تقویت سکونت در محدوده بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی کشور

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص مغایرت اساسی طرح تفصیلی با طرح جامع شهر کرمانشاه الحاق اراضی پشته کش….

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص مغایرت اساسی طرح تفصیلی با طرح جامع شهر کرمانشاه الحاق اراضی چشمه روضان..

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص تدقیق محدوده و طرح جامع محدوده منفصل قرقی مشهد

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص طرح جامع شهرک مسکونی اقامتی آذرشهر

شورای‌عالی شهرسازی و معماری

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص الحاق اراضی هوانیروز به محدوده مسجدسلیمان

منتشره در روزنامه رسمی شماره 23166-1403/07/18

شماره ۳۱۲۱۷/۳۰۰ ـ ۱۴۰۳/۳/۱

استاندار محترم و رئیس شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان خوزستان

شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در جلسه مورخ 1403/01/27، موضوع بازنگری بخش سوم از بند ۳ ـ ۲ مصوبه مورخ ۱۴۰۱/۱/۲۳ خود در زمینه “الحاق باقیمانده اراضی موسوم به هوانیروز در خارج از محدوده شهر به مساحت تقریبی ۱۸ هکتار با کاربری نظامی” را مورد بررسی قرار داد و با عنایت به:

  • بند ۳ مصوبه فوق‌الذکر مبنی بر ضرورت انجام توافقات لازم جهت تعیین سهم شهر از اراضی نظامی موجود به عنوان یکی از محدود فرصت‌های تأمین زمین در محدوده شهر مسجدسلیمان؛
  • مکاتبه شماره ۳۲۳۰/۰۲/۱۳/۷/۱۷۴۰ مورخ ۱۴۰۲/۱۰/۴ وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در زمینه درخواست هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی جهت استفاده از اراضی مذکور برای مأموریت‌های محوله و در نتیجه عدم امکان بهره‌برداری از اراضی موردنظر برای تأمین نیازهای شهر مسجدسلیمان؛

مقرر نمود با توجه به تقاضای وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح مبنی بر ضرورت انجام نیازسنجی لازم در رابطه با درخواست هوانیروز توسط معاونت مهندسی و پدافند غیرعامل ارتش، مطابق مکاتبه فوق، این وزارتخانه ظرف مدت ۴ ماه، موضوع مذکور را مورد بررسی قرار داده و نتیجه را به دبیرخانه شورای‌عالی اعلام نماید و در صورت عدم پاسخ، به علت عدم امکان تأمین اراضی مورد نیاز شهر مسجدسلیمان از اراضی موردنظر و در نتیجه محقق نشدن شرط موردنظر شورای‌عالی برای الحاق اراضی مذکور، این اراضی از محدوده شهر منتزع گردند.

مراتب جهت استحضار و صدور دستور انعکاس و اقدام اعلام می‌شود.

معاون شهرسازی و معماری و دبیر شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران ـ خسرو دانشجو

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص شهرک مسکونی پرنیان ۲ قم

منتشره در روزنامه رسمی شماره 23166-1403/07/18

شماره ۳۱۲۳۶/۳۰۰ ـ ۱۴۰۳/۳/۱

استاندار محترم و رئیس شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان قم

شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در جلسه مورخ ۱۴۰۳/۱/۲۷ پیرو جلسات ۱۴۰۲/۶/۶ و ۱۴۰۲/۱۱/۲ خود مصوبه جلسه مورخ 1402/12/26 شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان قم در خصوص “تغییر مساحت و موقعیت شهرک مسکونی پرنیان ۲” (تغییر مساحت مصوب قبلی در جلسه مورخ ۱۴۰۲/۱۱/۲ شورای‌عالی از ۳۴۰ هکتار به ۵۸۳ هکتار و جابه‌جایی موقعیت از شمال شهرک مسکونی پرنیان ۱ به جنوب شهرک مذکور) را با توجه به صورت‌جلسه مورخ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳ کمیته فنی شماره یک مورد بررسی قرار داد و با توجه به دلایل زیر:

  • توپوگرافی مناسب‌تر اراضی جدید و کاهش هزینه آماده‌سازی اراضی
  • فراهم آمدن بستر انسجام و یکپارچگی بیشتر میان شهرک‌های چهارگانه
  • کاهش قابل توجه مساحت اراضی شهرک پرنیان ۲ در مکان‌یابی مصوب قبلی به علت ضرورت رعایت حریم معدن و مسیر دسترسی به آن، موضوع بند ۴ مصوبه ۱۴۰۲/۱۱/۲ شورای‌عالی و ضرورت حفظ سقف جمعیت‌پذیری شهرک به منظور امکان پاسخگویی به تعهدات دولت

ضمن تأیید مساحت جدید مصوب مرجع استانی، مقرر نمود طرح ارائه‌شده با سقف جمعیتی ۳۰۰۰۰ نفر، پس از تصویب در شورای‌عالی با رعایت موارد به شرح زیر به ستاد شهرک‌سازی جهت طی فرآیند صدور پروانه ابلاغ شود:

۱ ـ با تأکید بر ضرورت رعایت الگوی معماری ایرانی ـ اسلامی، حد نصاب تفکیک ترکیبی از ۲۰۰ و ۳۰۰ مترمربع و تراکم کم یک تا دوطبقه با سطح اشغال ۵۰ تا ۶۰ درصد (همانند فاز یک و با نظر مشاور طرح) در نظر گرفته شود.

۲ ـ مطالعات عارضه‌سنجی ترافیکی طرح با در نظر گرفتن یکپارچگی شهرک‌های سه‌گانه پرنیان انجام پذیرفته و پس از تائید در شورای هماهنگی ترافیک، ملاک اقدامات بعدی قرار گیرد. ضمناً در زمینه تأمین دسترسی از محور قم ـ نیزار برای شهرک‌های پرنیان نامه شماره ۱۴/۲۲۸۵۷ مورخ ۱۴۰۲/۸/۲۵ اداره کل راهداری استان ملاک اقدام خواهد بود.

۳ ـ حریم ایمنی خط لوله گاز، اعلام‌شده توسط سازمان پدافند غیرعامل از محدوده اراضی حذف و در رابطه با حریم خطرزایی، ضوابط مربوطه رعایت شود.

۴ ـ مطالعات پدافند غیرعامل با تأکید بر بررسی موضوع تخلیه اضطراری و بر اساس اسناد مصوب و فرادست نظیر مصوبه مورخ ۱۳۹۶/۲/۱۱ شورای‌عالی، تهیه و صدور پروانه منوط به انجام و ارائه این مطالعات گردد.

۵ ـ تمهیدات پیش‌بینی‌شده برای هدایت سیلاب و حرائم لازم‌الرعایه مطابق صورت‌جلسه مورخ ۱۴۰۳/۱/۲۰ استانداری و نقشه مورد تأیید آب منطقه‌ای (تصویر ضمیمه) مدنظر قرار گیرد.

۶ ـ مطابق نامه شماره ۱۴۰۲/۱۰۰/۱۵۵۵۳ مورخ ۱۴۰۲/۷/۱۹ شرکت مدیریت منابع آب ایران، تأمین آب شهرک‌های پرنیان صرفاً از محل مدیریت مصرف منابع آب شرب فعلی این شهر امکان‌پذیر است.

۷ ـ با توجه به اقلیم استان قم و ضرورت صرفه‌جویی در مصرف آب، طراحی منظر در شهرک با رویکرد خشک منظری و با استفاده از گیاهان بومی و مقاوم در خشکی و عناصری مانند سنگ انجام شود.

۸ ـ حرایم مرغداری‌های پیرامون اراضی مطابق ضوابط اعلام‌شده توسط سازمان حفاظت محیط‌زیست رعایت شود. تبعاً در صورت تحقق جابجایی مرغداری‌های مذکور، رعایت حرایم مذکور مورد نیاز نمی‌باشد.

۹ ـ ضمن تأکید بر کامل نمودن استعلامات لازم از دستگاه‌های ذی‌ربط استانی نظیر صمت، شرکت شهرک‌های صنعتی استان، میراث فرهنگی و … نتایج حاصله از پاسخ این استعلام‌ها در طرح لحاظ شود.

۱۰ ـ تأمین سطوح و سرانه‌های خدماتی مطابق مصوبه شورای‌عالی در خصوص تدقیق تعاریف و مفاهیم کاربری‌های شهری و تعیین سرانه آنها در شهرک در همه سطوح الزامی است.

 ضمناً بر موارد زیر در رابطه با شهرک‌های چهارگانه پرنیان تأکید می‌شود:

  • مطابق مصوبه مورخ ۱۴۰۲/۱۱/۲ شورای‌عالی، توجه به نقش مکمل شهرک‌های مذکور در تخصیص خدمات شهری و فراشهری مورد نیاز منطقه کلان‌شهری قم مورد تأکید می‌باشد.
  • با استناد به بند ح ذیل ماده ۱۳ قانون مدیریت بحران کشور و با توجه به مصوبه مورخ ۱۴۰۱/۴/۱۳ شورای‌عالی ضروری است پیوست کاهش خطر برای شهرک‌های چهارگانه پرنیان تهیه شود.
  • بر ضرورت پیش‌بینی تمهیدات لازم برای مدیریت یکپارچه شهرک‌های پرنیان تأکید می‌شود.

مراتب جهت استحضار و صدور دستور انعکاس و اقدام اعلام می‌شود.

معاون شهرسازی و معماری و دبیر شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران ـ خسرو دانشجو

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص بازنگری ضابطه ساخت و ساز در حریم گسل شهر کرج

منتشره در روزنامه رسمی شماره 23166-1403/07/18

شماره ۵۰۹۳۲/۳۰۰ ـ 1403/04/04

استاندار محترم و رئیس شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان البرز

شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در جلسه مورخ ۱۴۰۳/۲/۱۷ بازنگری “ضابطه ساخت و ساز در حریم گسل شهر کرج” موضوع مصوبه مورخ 1401/09/14 خود را با توجه به صورت‌جلسه مورخ ۱۴۰۳/۲/۵ کمیته فنی شماره یک مورد بررسی قرار داد و با عنایت به امکان تعدیل اندازه پارامتر D, d در مصوبه فوق‌الذکر به وسیله جایگزینی آن با درز انقطاع در ساختمان‌های با ارتفاع ۶ طبقه و کمتر، از طریق دخیل نمودن مؤلفه ارتفاع ساختمان در محاسبات مربوطه و قرارگیری بخش قابل توجهی از بافت فرسوده کرج بر روی گسل و کاهش میزان تقاضا برای نوسازی در این بافت به علت مشکلات اجرایی ناشی از اعمال پارامترهای مذکور، ضمن اعمال اصلاحاتی، با پیشنهاد مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در این رابطه به شرح زیر موافقت نمود:

۱ ـ در حرائم گسلی، ساختمان‌هایی که تعداد طبقات آنها ۶ و کمتر از ۶ از سطح زمین بوده و بر آنها ۱۶ متر و کمتر باشد (هر دو شرایط باید به صورت هم زمان برقرار باشد)، مشمول رعایت پارامتر‌های D و d (ارائه‌شده در جدول دستورالعمل ساخت و ساز در حرایم گسل کرج مندرج ذیل نقشه ابلاغی مصوبه مورخ ۱۴۰۱/۹/۱۴ شورای‌عالی) نبوده، ولی رعایت درز انقطاع با ساختمان‌های مجاور به اندازه ۱/۵ برابر میزان استاندارد آن (مطابق آیین‌نامه ۲۸۰۰) الزامی خواهد بود. لازم به ذکر است برای ساختمان‌های فوق‌الذکر رعایت سایر مفاد و ملاحظات مندرج در دستورالعمل ابلاغی مصوبه یادشده ضروری می‌باشد.

۲ ـ صرفاً در زمینه ساختمان‌های دارای مجوز با درجه اهمیت متوسط و کم که تاریخ اخذ پروانه آنها قبل از تاریخ ابلاغ دستورالعمل ساخت و ساز در پهنه‌های گسلی در تاریخ ۱۳۹۹/۱۰/۱ باشد و یا بخشی از اسکلت ساختمان قبل از تاریخ مذکور اجرا شده باشد، بند فوق قابل اجرا خواهد بود.

مراتب جهت استحضار و صدور دستور انعکاس و اقدام اعلام می‌شود.

معاون شهرسازی و معماری و دبیر شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران ـ خسرو دانشجو

 

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص الحاق اراضی مربوط به قانون جهش تولید مسکن به محدوده شهر پیشوا

منتشره در روزنامه رسمی شماره 23166-1403/07/18

شماره ۵۰۹۳۳/۳۰۰ ـ ۱۴۰۳/۴/۴

استاندار محترم و رئیس شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان تهران

شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در جلسه مورخ ۱۴۰۳/۲/۱۷ مصوبه جلسه مورخ ۱۴۰۱/۷/۱۲ شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان تهران در خصوص موضوع “الحاق اراضی موسوم به ۸۷۴ هکتاری واقع در حریم شهر پیشوا به محدوده آن شهر در اجرای قانون جهش تولید مسکن” را با توجه به صورت‌جلسه مورخ ۱۴۰۳/۲/۵ کمیته فنی شماره یک مورد بررسی قرار داد و مقرر نمود:

الف ـ با موضوع الحاق اراضی و طرح ارایه شده در مقیاس طرح جامع با پهنه مسکونی با الزام به تأمین سرانه‌های عمومی و خدماتی برابر سرانه‌های مصوب شورای‌عالی با جمعیت‌پذیری حداکثر ۱۲۶۰۳۸ نفر و در قالب حداکثر ۳۷۴۰۰ واحد مسکونی موافقت شد.

ب ـ تأمین آب مورد نیاز جمعیت جابه‌جاشده از طریق مدیریت مصرف منابع موجود و صرفه‌جویی صورت پذیرد. هم‌چنین رعایت کلیه حریم‌های قانونی از جمله مجاری آب راه‌ها، خطوط برق و لوله گاز و تأسیسات و تجهیزات موجود الزامی است.

پ ـ در تهیه طرح تفصیلی اراضی الحاقی، موارد زیر رعایت و مدنظر کمیسیون ماده ۵ قرار گیرد:

پ ـ ۱) مختصات دقیق خط لوله گاز و حریم‌های مربوطه از مرجع ذی‌ربط اخذ و هم‌چنین حریم خطرزایی خط مذکور تعیین و در اسناد طرح تفصیلی منعکس گردد. رعایت ضوابط موضوعه برای املاک واقع در حریم‌های مزبور الزامی خواهد بود.

پ ـ ۲) مطالعات مربوط به الزامات و ملاحظات دفاعی و پدافند غیرعامل مصوب ۱۳۹۶/۲/۱۱ شورای‌عالی و هم‌چنین سند الزامات و ملاحظات عمومی پدافند غیرعامل مراکز با اهمیت کشور (موضوع بخشنامه شماره ۲۰۷۴۶۴/۳۰۰ به تاریخ ۱۴۰۲/۱۱/۱۴ این معاونت) تهیه و به تأیید مرجع قانونی ـ یا نماینده مورد تأیید ـ برسد.

پ ـ ۳) موقعیت بخشی از مسیر کوچ عشایر که در این اراضی قرار دارد، تثبیت و برای احیاء ایل راه و استفاده از ظرفیت‌های فرهنگی آن، تمهیدات لازم در طرح تفصیلی دیده شود.

پ ـ ۴) در اجرای تکالیف سازمان ملی زمین و مسکن در قانون جهش تولید مسکن و نظر به اینکه در حال حاضر مالکیت سازمان مذکور بر تمامیت اراضی مستقر است و به استناد مدارک و اطلاعات ارایه شده مبنی بر تعطیلی چندین ساله معادن موجود به دلایلی از جمله ابطال یا عدم تمدید پروانه‌های بهره‌برداری و همچنین وجود پرونده حقوقی برای یکی از معادن موسوم به شرکت ایثارگران احرار، مقرر شد تا تعیین تکلیف موضوع پرونده آن شرکت در قوه قضاییه، اراضی مربوط به این معدن از محدوده اراضی الحاقی خارج و در سایر موارد برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن، اقدامات لازم توسط وزارت صمت و سازمان ملی زمین و مسکن صورت پذیرد.

پ ـ ۵) طرح عارضه‌سنجی ترافیکی تهیه و به تصویب شورای ترافیک استان و متعاقباً کمیسیون ماده ۵ برسد.

پ ـ ۶) رعایت مصوبه ۱۳۹۹/۷/۲۱ شورای‌عالی با موضوع تهیه و تدقیق گسل‌های تهران به لحاظ ضوابط و مقررات در حریم‌های موردنظر الزامی است.

مراتب جهت استحضار و صدور دستور انعکاس و اقدام اعلام می‌شود. خواهشمند است در اجرای ماده ۴۲ آئین‌نامه نحوه بررسی طرح‌ها و … دستور فرمایید نقشه محدوده پس از انجام اصلاحات بر اساس نظر شورای‌عالی جهت ابلاغ به مراجع ذی‌ربط در اختیار دبیرخانه شورای‌عالی قرار گیرد.

معاون شهرسازی و معماری و دبیر شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران ـ خسرو دانشجو

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص طرح جامع شهرک مسکونی دولتی کوهمره

منتشره در روزنامه رسمی شماره 23166-1403/07/18

شماره ۶۶۷۰۶/۳۰۰ ـ ۱۴۰۳/۵/۳

استاندار محترم و رئیس شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان فارس

شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در جلسه مورخ 1403/02/10 پیرو مصوبه مورخ 1401/06/28 خود در زمینه “شناسایی پهنه‌های واجد قابلیت توسعه‌های شهری جدید در منطقه کلان‌شهر شیراز”، مصوبه جلسه مورخ ۱۴۰۲/۸/۲۰ شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان فارس در خصوص موضوع “طرح جامع شهرک مسکونی دولتی کوهمره (جهت تأمین اراضی مورد نیاز نهضت ملی مسکن)” را در چهارچوب مصوبه مورخ ۱۴۰۲/۹/۲۰ شورای‌عالی در زمینه اصلاحیه “بازنگری دستورالعمل ترویج شهرک‌سازی در کشور” و با توجه به صورت‌جلسه مورخ ۱۴۰۳/۲/۹ کمیته فنی شماره یک مورد بررسی قرار داد و ضمن تأیید امکان تحقق‌پذیری چهارچوب موردنظر مصوبه مورخ ۱۴۰۱/۶/۲۸ شورای‌عالی مطابق موارد مندرج در بند (الف)، چهارچوب طرح جامع شهرک را به شرح بند (ب) تعیین و توصیه‌هایی را به شرح بند (ج) ارائه نمود:

الف ـ تحقق‌پذیری چهارچوب موردنظر مصوبه مورخ ۱۴۰۱/۶/۲۸ شورای‌عالی در طرح جامع

۱ ـ تأمین زیرساخت‌ها منوط به رعایت موارد زیر است:

  • با توجه به مکاتبه شماره ۱۴۰۳/۲۶۱/۱۴۰۹ / ص مورخ ۱۴۰۳/۲/۵ شرکت آب و فاضلاب استان فارس، تأمین آب برای شهرک، از طریق مدیریت مصرف منابع آب شرب فعلی شهر شیراز و از انتهای شبکه آب شهر شیراز (بزرگراه مهندسین)، با توجه به تکمیل خط دوم سد درودزن، مشروط به تأمین اعتبار امکان‌پذیر خواهد بود.
  • با توجه به مکاتبه شماره گ ۲۲۴۹۹/۳۲۰/۴۸ مورخ ۱۳۹۹/۱۲/۲۷ شرکت گاز استان، تأمین گاز برای شهرک امکان‌پذیر است لیکن با توجه اتمام اعتبار ۶ ماهه مکاتبه مذکور، ضروری است استعلام مربوطه به‌روزرسانی شود.
  • با توجه به مکاتبه شماره ۳/۱۴۰۰/۷۸۱/۶ مورخ ۱۴۰۰/۱/۲۳ شرکت برق منطقه‌ای، تأمین برق مشروط به تأمین اراضی مورد نیاز برای تأسیسات برق امکان‌پذیر است.
  • ضمن تأکید بر رعایت مفاد مکاتبه شماره ۴۱/۶۱۴۵ مورخ ۱۴۰۳/۲/۵ اداره کل راهداری، ضروری است طرح نهایی به تائید اداره کل مذکور برسد.

۲ ـ با توجه به مکاتبه شماره ۱۴۰۲/۱۲۳/۱۶۹۹۶ مورخ ۱۴۰۱/۱۱/۱۱ اداره کل میراث فرهنگی استان، محدوده شهرک تداخلی با آثار و حرایم میراثی ندارد.

۳ ـ با توجه به مکاتبه شماره ۰۲/۴۳۸۰/۷/۲۶۷ مورخ ۱۴۰۲/۳/۲۰ وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، محدوده شهرک تداخلی با حریم و محدوده املاک و اراضی نیروهای مسلح ندارد.

۴ ـ مطالعات پدافند غیرعامل بررسی شده و با عنایت به اعلام‌نظر نماینده محترم سازمان پدافند غیرعامل مورد تأیید قرار گرفت.

 ب ـ چهارچوب طرح جامع: طرح جامع پس از تأیید محدوده توسط سازمان ملی زمین و مسکن از منظر خروج اراضی مستثنیات از محدوده (موضوع بند ۲ مصوبه مورخ 1401/06/28 شورای‌عالی) و با تأکید بر ضرورت تأمبن سطوح و سرانه‌ها در همه سطوح مطابق مصوبه شورای‌عالی در خصوص تدقیق تعاریف و مفاهیم کاربری‌های شهری و تعیین سرانه آنها، با رعایت چهارچوب زیر به ستاد شهرک‌سازی ابلاغ و صدور پروانه شهرک منوط به رعایت چهارچوب مذکور شود:

۱ ـ با توجه به تعهدات قابل توجه دولت در منطقه کلان‌شهری شیراز مشتمل بر شهر شیراز و شهرهای اقماری آن جهت تأمین اراضی برای طرح نهضت ملی مسکن، قانون جوانی جمعیت و … و عدم تکافوی اراضی تأمین‌شده قبلی در قالب مصوبات مراجع ملی و استانی (نظیر اراضی الحاقی اکبرآباد، کمیل‌آباد و اراضی در نظر گرفته‌شده در شهر جدید صدرا)، واحدپذیری اراضی ۷۰ واحد در هکتار و تراکم ساختمانی به صورت مختلط (ترکیبی از ویلایی یک طبقه، دوطبقه و بیشتر به گونه‌ای که تأمین ۷۰ واحد در هکتار امکان‌پذیر شود) مدنظر قرار گیرد.

تبصره ۱: به منظور تأمین هزینه‌های مربوط به تأمین زیرساخت‌ها و خدمات عمومی، تخصیص حداکثر ۲۰ درصد از واحدهای اقامتی شهرک به خارج از دایره متقاضیان مسکن حمایتی و سایر تعهدات دولت مجاز می‌باشد.

تبصره ۲: با توجه به ظرفیت جمعیت‌پذیری اراضی به میزان دو شهرک و ضرورت استفاده بهینه از اراضی با توجه به دلایل مذکور در این بند، طرح جامع اراضی در قالب دو شهرک (با سقف جمعیت‌پذیری ۳۰۰۰۰) ارائه شود. ضمناً بر ضرورت مدیریت یکپارچه شهرک‌ها تأکید می‌گردد.

۲ ـ با توجه به بند ۲ مصوبه مورخ 1402/09/20 شورای‌عالی در زمینه اصلاحیه “بازنگری دستورالعمل ترویج شهرک‌سازی در کشور” مبنی بر ضرورت در نظر گرفتن کارکردها و نقش مکمل سکونت برای شهرک‌های مسکونی دولتی، ضمن مخالفت با استقرار صنعت در پهنه شمالی شهرک به عنوان نقش مکمل مذکور، به علت عدم امکان استقرار صنایع بالاتر از رده (۱) در داخل محدوده شهرک و محدود ماندن حوزه نفوذ صنایع مذکور به شهرک کوهمره و درنتیجه عدم وجود جذابیت کافی برای متقاضیان جهت استقرار در این پهنه صنعتی و با در نظر گرفتن طرح آمایش استان و سایر طرح‌های فرادست نظیر طرح مجموعه شهری، مقرر می‌شود پهنه شمالی شهرک به مسکونی و گردشگری اختصاص یابد.

۲ ـ اراضی با شیب بالای ۱۵% به کاربری مسکونی اختصاص نیابد.

۳ ـ مطالعات لازم در زمینه حریم کمی و کیفی و بستر مسیل‌ها و طرح ساماندهی روان‌آب‌ها و سیلاب با تأیید شرکت آب منطقه‌ای انجام شده و نتایج آن در طرح لحاظ گردد.

۴ ـ حریم خطوط انتقال برق مطابق مکاتبه شماره ۳/۱۴۰۲/۲۰۳۳۲/۱۱ مورخ ۱۴۰۲/۱۲/۲۸ شرکت برق منطقه‌ای رعایت شود.

۵ ـ با توجه به جانمایی مکان اقامت عشایر در شمال غربی به سایت، و در راستای رعایت تبصره ۲ ماده ۹ قانون جهش تولید مسکن، اطلاعات لازم مسیر کوچ عشایر از مراجع ذی‌ربط اخذ و در طرح رعایت شود.

۶ ـ سلسله‌مراتب راه‌ها مطابق آئین‌نامه معابر شهری با رعایت توزیع متوازن کاربری بر روی شبکه بازنگری شود. همچنین حریم راه روستایی کوهمره در غرب اراضی رعایت شود. ضمناً در رابطه با نحوه ارتباط شهرک با شهر شیراز از طریق حمل و نقل همگانی پیشنهادات لازم ارائه و یک پهنه به عنوان پایانه برای حمل و نقل عمومی در cbd شهرک تعیین شود.

۷ ـ با استناد به ماده ۱۰۰ قانون برنامه پنج‌ساله ششم توسعه، مبنی بر ضرورت تهیه پیوست تخصصی میراث فرهنگی و گردشگری برای طرح‌های توسعه‌ای و با توجه طرح آمایش استان و طرح‌های بالادست که مؤید مهیا بودن بستر گردشگری در منطقه می‌باشد، بر تهیه پیوست تخصصی میراث فرهنگی و گردشگری برای شهرک تأکید می‌شود.

۸ ـ با استناد به بند ح ذیل ماده ۱۳ قانون مدیریت بحران کشور، بر تهیه پیوست کاهش خطر بر اساس دستورالعمل ابلاغی سازمان مدیریت بحران کشور تأکید می‌شود.

۹ ـ بر ضرورت رعایت مصوبات مورخ ۲۱/۱۲/۱۴۰۲ شورای‌عالی در زمینه “ضوابط عمومی طراحی و ساخت مسکن حمایتی” و “ضوابط عمومی نمای بناهای شهری” تأکید می‌شود.

۱۰ ـ ضمن تأکید بر اینکه مسئولیت موارد حقوقی و مالکیتی بر عهده اداره کل می‌باشد، ضروری است استعلامات لازم از دستگاه‌های ذی‌ربط استانی نظیر شرکت شهرک‌های صنعتی استان، صمت و … تکمیل شده و نتایج حاصله در طرح لحاظ شود.

 ج ـ نحوه مواجهه با ساخت و سازهای غیرقانونی در باغات و اراضی کشاورزی واقع در منطقه کلان‌شهر شیراز: با توجه به حجم انبوه و وسیع ساخت و سازهای مسکونی در داخل باغات مجاور شهرک کوهمره (شمال و جنوب غرب شهرک) و در خارج از حریم شهر شیراز بدون هیچ‌گونه مبنا و محمل حقوقی و قانونی و وجود ساخت و سازهایی مشابه و به مراتب وسیع‌تر در منطقه کلان‌شهر شیراز (چه در حریم و چه در خارج از حریم)، همچنین با عنایت به:

  • مخالفت صریح رهبری با ساخت و ساز موسوم به باغ شهرها (بیانات رهبری در ۱۷ اسفند ۱۳۸۹)؛
  • مغایرت این اقدامات با کلیه قوانین موضوعه از جمله قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها؛
  • تبعات زیست‌محیطی این امر نظیر تأثیر این‌گونه بارگذاری‌ها بر سفره‌های آب زیرزمینی با توجه به کمبود منابع آب در منطقه کلان‌شهر شیراز؛
  • تبعات اجتماعی این امر و ایجاد رانت و مهیا کردن بستر زمین‌خواری؛
  • هدایت سرمایه و نقدینگی به سمت سفته‌بازی در بازار زمین و مسکن؛

مقرر شد جهت برخورد مؤثر با تخلفات ساختمانی که در گذشته حادث شده‌اند و جلوگیری از وقوع تخلفات جدید، استانداری فارس در اسرع وقت نسبت به تشکیل کارگروه ویژه موضوع بند ۲ مصوبه مورخ ۱۳۹۷/۹/۲۵ هیأت محترم وزیران اقدام نموده و مراتب را طی گزارشی مشتمل بر دلایل شکل‌گیری تخلفات مذکور، اقدامات انجام پذیرفته در رابطه با مواجهه با آنها و راهکارهای پیشنهادی مربوطه، جهت اتخاذ تصمیم نهایی به کارگروه فراقوه‌ای مبارزه با زمین‌خواری ارائه نماید. مراتب جهت استحضار و صدور دستور انعکاس و اقدام اعلام می‌شود.

معاون شهرسازی و معماری و دبیر شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران ـ خسرو دانشجو

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص طرح جامع شهرک مسکونی دولتی داریان

منتشره در روزنامه رسمی شماره 23166-1403/07/18

شماره ۶۶۷۲۳/۳۰۰ ـ ۱۴۰۳/۵/۳

استاندار محترم و رئیس شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان فارس

شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در جلسه مورخ 1403/02/17 پیرو مصوبه مورخ ۱۴۰۱/۶/۲۸ خود در زمینه “شناسایی پهنه‌های واجد قابلیت توسعه‌های شهری جدید در منطقه کلان‌شهر شیراز”، مصوبه جلسه مورخ ۱۴۰۲/۸/۲۰ شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان فارس در خصوص “طرح جامع شهرک مسکونی دولتی داریان” (جهت تأمین اراضی مورد نیاز نهضت ملی مسکن) را را در چهارچوب مصوبه مورخ ۱۴۰۲/۹/۲۰ شورای‌عالی در زمینه اصلاحیه “بازنگری دستورالعمل ترویج شهرک‌سازی در کشور” و با توجه به صورت‌جلسه مورخ ۱۴۰۳/۲/۹ کمیته فنی شماره یک مورد بررسی قرار داد و به شرح زیر اتخاذ تصمیم نمود:

الف ـ نحوه رعایت چهارچوب موردنظر مصوبه مورخ ۱۴۰۱/۶/۲۸ شورای‌عالی در طرح جامع:

۱ ـ امکان‌سنجی تأمین کلیه زیرساخت‌ها

  • با توجه به مکاتبه شماره ۱۴۰۲/۱۶/۲۱۲/۹۶۷۷ مورخ ۱۴۰۲/۱۰/۶ تأمین آب برای شهرک صرفاً از طریق مدیریت مصرف منابع آب شرب فعلی منطقه مشروط به تأمین اعتبار اجرای تأسیسات انتقال و توزیع آب امکان‌پذیر خواهد بود. با این حال با توجه به پیش‌بینی بارگذاری جمعیتی بیش از ۳۰ هزار نفر در قالب چند فاز، لازم است ضمن استعلام مجدد از شرکت آب منطقه‌ای اجرای هر فاز شهرک‌ها متناسب با میزان آب قابل تأمین صورت پذیرد.
  • با توجه به مکاتبه شماره گ ۲۲۴۹۹/۳۲۰/۴۸ مورخ ۱۳۹۹/۱۲/۲۷ شرکت گاز استان، تأمین گاز برای شهرک امکان‌پذیر است لیکن با توجه اتمام اعتبار ۶ ماهه مکاتبه مذکور، ضروری است استعلام مربوطه به‌روزرسانی گردد.
  • با توجه به مکاتبه شماره ۳/۱۴۰۰/۷۸۱/۶ مورخ ۱۴۰۰/۱/۲۳ شرکت برق منطقه‌ای، تأمین برق مشروط به تأمین اراضی مورد نیاز برای تأسیسات برق امکان‌پذیر است.
  • ضمن تأکید بر رعایت مفاد مکاتبه شماره ۴۱/۳۰۰۴۹ مورخ ۱۴۰۲/۲/۵ اداره کل راهداری، ضروری است طرح نهایی به تائید اداره کل مذکور برسد.

۲ ـ با توجه به مکاتبه شماره ۱۴۰۲/۱۲۳/۱۶۹۹۶ مورخ ۱۴۰۱/۱۱/۱۱ اداره کل میراث فرهنگی استان، محدوده شهرک تداخلی با آثار و حرایم میراثی ندارد.

۳ ـ با توجه به مکاتبه شماره ۰۲/۴۳۸۰/۷/۲۶۷ مورخ ۱۴۰۲/۳/۲۰ وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، محدوده شهرک تداخلی با حریم و محدوده املاک و اراضی نیروهای مسلح ندارد.

۴ ـ مطالعات پدافند غیرعامل می‌بایست به تأیید نماینده محترم سازمان پدافند غیرعامل برسد.

ب ـ چهارچوب طرح جامع:

 طرح جامع شهرک به مساحت حدود ۸۸۰ هکتار پس از تأیید محدوده شهرک توسط سازمان ملی زمین و مسکن از منظر خروج اراضی مستثنیات از محدوده (موضوع بند ۲ مصوبه مورخ ۱۴۰۱/۶/۲۸ شورای‌عالی) و با تأکید بر ضرورت تأمین سطوح و سرانه‌ها در کلیه سطوح (منطقه، شهر، محله و …) مطابق مصوبه شورای‌عالی در خصوص تدقیق تعاریف و مفاهیم کاربری‌های شهری و تعیین سرانه آنها، با رعایت چهارچوب زیر به ستاد شهرک‌سازی ابلاغ و صدور پروانه شهرک منوط به رعایت چهارچوب مذکور گردد:

۱ ـ با توجه به تعهدات قابل توجه دولت در منطقه کلان‌شهری شیراز مشتمل بر شهر شیراز و شهرهای اقماری آن جهت تأمین اراضی برای طرح نهضت ملی مسکن، قانون جوانی جمعیت و … و عدم تکافوی اراضی تأمین‌شده قبلی در قالب مصوبات مراجع ملی و استانی (نظیر اراضی الحاقی اکبرآباد، کمیل‌آباد و اراضی در نظر گرفته‌شده در شهر جدید صدرا)، واحدپذیری اراضی به‌طور متوسط ۵۰ واحد در هکتار و تراکم ساختمانی به صورت مختلط (ترکیبی از ویلایی یک طبقه، دوطبقه و بیشتر به گونه‌ای که تأمین ۵۰ واحد در هکتار امکان‌پذیر گردد) مدنظر قرار گیرد.

تبصره ۱: با توجه به ظرفیت جمعیت‌پذیری اراضی به میزان بیش از یک شهرک و ضرورت استفاده بهینه از اراضی با توجه به دلایل فوق‌الذکر فازبندی طرح جامع با توجه به سقف جمعیت‌پذیری اراضی مورد بازنگری قرار گرفته به گونه‌ای که هر فاز به عنوان یک شهرک با سقف جمعیتی ۳۰۰۰۰ نفر باشد.

تبصره ۲: به منظور توزیع متوازن کاربری‌های خدماتی و ایجاد یکپارچگی و نظم در عملکرد سرانه‌های شهری و جلوگیری از آسیب‌های اتخاذ تصمیم‌های چندگانه، بر ضرورت مدیریت یکپارچه کلیه فازها تأکید می‌گردد.

۲ ـ اراضی با شیب ببیش از ۱۵% به کاربری مسکونی اختصاص نیابد.

۳ ـ حریم کیفی منابع آب سطحی بر اساس ضابطه ۷۸۲ سازمان برنامه و بودجه از شرکت آب منطقه‌ای اخذ و در طرح لحاظ گردد. همچنین طرح ساماندهی و هدایت روان‌آب‌ها و سیلاب تهیه و به تأیید شرکت آب منطقه‌ای برسد.

۴ ـ حریم خطوط انتقال برق مطابق مکاتبه شماره ۳/۱۴۰۲/۲۰۳۳۲/۱۱ مورخ ۱۴۰۲/۱۲/۲۸ شرکت برق منطقه‌ای رعایت گردد.

۵ ـ با توجه به استقرار سایت داریان در پهنه کوچ عشایر و در راستای رعایت تبصره ۲ ماده ۹ قانون جهش تولید مسکن، اطلاعات لازم مسیر کوچ عشایر از مراجع ذی‌ربط اخذ و در طرح رعایت شود.

۶ ـ سلسله‌مراتب راه‌ها مطابق آئین‌نامه معابر شهری با رعایت توزیع متوازن کاربری بر روی شبکه بازنگری شود. ضمناً در رابطه با نحوه ارتباط شهرک با شهر شیراز و شهرهای اطراف از طریق حمل و نقل همگانی پیشنهادات لازم ارائه گردد.

تبصره: با توجه به بند ۱ مصوبه شورای‌عالی مورخ ۱۴۰۱/۶/۲۸ مبنی بر لزوم امکان‌سنجی نسبت به تأمین زیرساخت‌ها و از طرفی با التفات به هزینه‌های بالای ایجاد زیرساخت‌های حمل و نقل و از سوی دیگر با عنایت به ظرفیت جمعیت‌پذیری و فازبندی محدوده طرح جامع شهرک ارائه‌شده، صرفاً یک فاز با جمعیت حداکثر ۳۰۰۰۰ نفر قابلیت اجرا داشته و اجرای سایر فازها منوط به تهیه مطالعات و ارائه مستندات در خصوص چگونگی تأمین زیرساخت‌های مربوط به حمل و نقل و اخذ تأیید معاونت حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی می‌باشد.

۷ ـ با استناد به بند ح ذیل ماده ۱۳ قانون مدیریت بحران کشور، بر تهیه پیوست کاهش خطر بر اساس دستورالعمل ابلاغی سازمان مدیریت بحران کشور تأکید می‌شود.

۸ ـ بر ضرورت رعایت مصوبات مورخ ۱۴۰۲/۱۲/۲۱ شورای‌عالی در زمینه “ضوابط عمومی طراحی و ساخت مسکن حمایتی” و “ضوابط عمومی نمای بناهای شهری” تأکید می‌گردد.

۹ ـ ضمن تأکید بر اینکه مسئولیت موارد حقوقی و مالکیتی بر عهده اداره کل می‌باشد، ضروری است استعلامات لازم از دستگاه‌های ذی‌ربط استانی نظیر شرکت شهرک‌های صنعتی استان و … تکمیل شده و نتایج حاصله در طرح لحاظ گردد.

۱۰ ـ با عنایت به مسیر خط لوله انتقال نفت در شرق سایت و خط انتقال گاز در شمال سایت (خارج از محدوده) و همچنین ایستگاه گاز، ضروری است استعلام حریم ایمنی از دستگاه ذی‌ربط صورت پذیرد. (رعایت حریم خطرزایی به طول ۱۰۰ متر علاوه‌بر حریم ایمنی الزامی می‌باشد) و پس از تائید نماینده سازمان پدافند غیرعامل در اسناد طرح منعکس گردد.

۱۱ ـ رعایت حریم خطرزایی معادل یک کیلومتر درسایت تقاطع شریان نفت و گاز در ضلع شمال شرقی سایت الزامی می‌باشد، که در صورت ضرورت الحاق این اراضی به محدوده شهرک می‌بایست مطالعات شبیه‌سازی انجام و اقدامات کاهش ریسک به تأیید نماینده سازمان پدافند برسد.

۱۲ ـ با توجه به وجود واحدهای دامداری در قسمت غربی سایت، ضروری است مطالعات پدافند نسبت به مخاطرات زیست‌محیطی تهیه و به تأیید نماینده سازمان پدافند غیرعامل برسد.

۱۳ ـ رعایت ملاحظات و الزامات مترتب بر گسل و حریم آن مطابق استعلام از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی الزامی است.

۱۴ ـ به جهت صیانت از منظر طبیعی و حفظ عامل پالاینده زیست‌محیطی، حذف کلیه عرصه‌های با کاربری زارعی و کشاورزی از محدوده طرح الزامی است.

۱۵ ـ با توجه به سایت ارائه‌شده توسط مشاور، پس از کسر بستر و حریم مسیل‌ها و آبراه‌های موجود با مساحتی معادل ۸۸۰ هکتار، محدوده‌های فازبندی مورد مطالعه با در نظر گرفتن سرانه‌های خدماتی پیرامونی با بیان تصویری مشخص اصلاح گردد.

مراتب جهت استحضار و صدور دستور انعکاس و اقدام اعلام می‌شود. خواهشمند است در اجرای ماده ۴۲ آئین‌نامه نحوه بررسی طرح‌ها و … دستور فرمایید اسناد طرح پس از انجام اصلاحات بر اساس نظر شورای‌عالی جهت ابلاغ به مراجع ذی‌ربط در اختیار دبیرخانه شورای‌عالی قرار گیرد.

معاون شهرسازی و معماری و دبیر شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران ـ خسرو دانشجو

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص مغایرت‌های اساسی طرح تفصیلی با طرح جامع شهر جدید پردیس اصلاح حریم و الحاق به محدوده

منتشره در روزنامه رسمی شماره 23166-1403/07/18

شماره ۷۲۴۲۸/۳۰۰ ـ ۱۴۰۳/۵/۱۴

استاندار محترم و رئیس شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان تهران

شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در جلسه مورخ ۱۸/۴/۱۴۰۳ دو موضوع “بند ۸ مصوبه جلسه مورخ ۱۴۰۲/۸/۲ شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان تهران در خصوص موضوع “اصلاح حریم شهر جدید پردیس” را با لحاظ بند ۴ مصوبه ۱۳۹۸/۴/۲۵ شورای‌عالی حفاظت محیط‌زیست و بند ۵ مصوبه شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان تهران مبنی بر موافقت با اصلاح مرز بخش مرکزی با بخش بومهن” و همچنین “بند ۷ مصوبه مورخ ۲/۸/۱۴۰۲ شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان تهران موسوم به “الحاق ۱۲ هکتار اراضی دولتی به محدوده شهر پردیس” در جهت تأمین اراضی مورد نیاز طرح نهضت ملی مسکن” را توجه به صورت‌جلسه مورخ ۱۴۰۳/۲/۱۸ کمیته فنی شماره یک مورد بررسی قرار داد و ضمن تأیید حریم پیشنهادی به مساحت ۳۵۹۱ هکتار (۳۷۷۷ هکتار کاهش نسبت به حریم مصوب ۱۳۸۶/۱۰/۳) و نیز تأیید الحاق اراضی به محدوده شهر پردیس به مساحت ۱۵۳۲۲۵ مترمربع با پهنه مسکونی با خدمات پشتیبان سکونت و جمعیت‌پذیری حداکثر ۳۶۲۴ نفر در قالب حداکثر ۱۲۰۸ واحد مسکونی، به شرح زیر اتخاذ تصمیم نمود:

۱ ـ حریم پردیس:

الف ـ فرآیند تکمیل مصوبه شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان و تصویب نهایی اصلاح مرز تقسیمات کشوری در وزارت کشور، بلافاصله پس از اعلام مصوبه شورای‌عالی، توسط استانداری تهران پیگیری گردد.

ب ـ حریم پیشنهادی در بخش شمال غربی بر محدوده منطقه حفاظت‌شده جاجرود منطبق گردد.

پ ـ حریم پیشنهادی توسط نماینده سازمان حفاظت محیط‌زیست به لحاظ انطباق با نقشه‌های منطقه حفاظت‌شده جاجرود و پارک ملی خجیر کنترل گردد.

۲ ـ الحاق اراضی پلاک ثبتی ۲۹۰ فرعی از ۷۷ اصلی به مساحت ۱۴۷۵۵۱۲ مترمربع و پلاک ۲۹۱ فرعی از ۷۷ اصلی به مساحت ۳۶۸۷۲۶ مترمربع به محدوده شهر پردیس:

الف ـ مالکیت بخشی از اراضی خارج از سند شرکت عمران شهر جدید پردیس از مساحت اراضی الحاقی کسر و در حریم تثبیت گردد.

ب ـ با توجه به شیب نسبتاً بالای اراضی، تمهیدات لازم در طراحی سایت پلان با رعایت مقررات مربوطه در طرح جامع پیشنهادی در نظر گرفته شود.

پ ـ بر انجام مطالعات مربوط به الزامات و ملاحظات دفاعی و پدافند غیرعامل مصوب ۱۳۹۶/۲/۱۱ شورای‌عالی و همچنین تهیه سند الزامات و ملاحظات عمومی پدافند غیرعامل مراکز با اهمیت کشور موضوع بخشنامه شماره ۲۰۷۴۶۴/۳۰۰ مورخ ۱۴/۱۱/۱۴۰۲ دبیر شورای‌عالی، در مرحله تهیه و تصویب طرح جامع و تفصیلی، تأکید می‌گردد.

ت ـ با توجه به محدودیت منابع آب و اختصاص اراضی به نهضت ملی، لازم است تأمین آب پروژه صرفاً از طریق مدیریت مصرف منابع آب شرب موجود و صرفه‌جویی در آنها صورت پذیرد. همچنین رعایت بستر و حریم کمی و کیفی آبراهه‌هایی که احتمالاً در اراضی موجود باشند الزامی است به این منظور شرکت آب منطقه‌ای و اداره کل راه و شهرسازی استان مکلفند موارد احتمالی را در طرح پیشنهادی و نیز طرح تفصیلی اراضی منعکس و کمیسیون ماده ۵ کنترل و مصوب نماید.

ث ـ با توجه به مقیاس طرح و به استناد مصوبه مورخ ۱۴۰۱/۷/۴ شورای‌عالی، طرح عارضه‌سنجی ترافیکی در مرحله تهیه طرح تفصیلی، تهیه و به تصویب شورای ترافیک استان و متعاقباً کمیسیون ماده ۵ برسد.

 ج ـ رعایت مصوبه ۱۳۹۹/۷/۲۱ شورای‌عالی با موضوع تهیه و تدقیق گسل‌های تهران به لحاظ ضوابط و مقررات در حریم‌های موردنظر الزامی است.

چ ـ لزوم اخذ استعلام از شرکت شهرک‌های صنعتی و سازمان صمت استان مورد تأکید است.

مراتب جهت استحضار و صدور دستور انعکاس و اقدام اعلام می‌شود. خواهشمند است در اجرای ماده ۴۲ آئین‌نامه نحوه بررسی طرح‌ها و … دستور فرمایید نقشه محدوده و حریم پس از انجام اصلاحات بر اساس نظر شورای‌عالی جهت ابلاغ به مراجع ذی‌ربط در اختیار دبیرخانه شورای‌عالی قرار گیرد.

معاون شهرسازی و معماری و دبیر شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران ـ خسرو دانشجو

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص مغایرت طرح تفصیلی با اساس طرح جامع شهر تبریز اصلاح حریم و الحاق اراضی موسوم به خاوران ۲

منتشره در روزنامه رسمی شماره 23166-1403/07/18

شماره ۷۴۱۰۲/۳۰۰ ـ ۱۴۰۳/۵/۱۶

استاندار محترم و رئیس شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان آذربایجان شرقی

شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در جلسه مورخ 1403/05/01 مصوبه جلسه مورخ ۱۴۰۲/۱۱/۲۴ شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان آذربایجان شرقی در خصوص “مغایرت طرح تفصیلی با اساس طرح جامع شهر تبریز اصلاح حریم و الحاق اراضی موسوم به خاوران ۲” را با توجه به صورت‌جلسه مورخ ۱۴۰۳/۴/۳۱ کمیته فنی شماره یک مورد بررسی قرار داد و مقرر گردید:

ضمن موافقت با اصلاح حریم در چهارچوب قوانین موضوعه و تأکید بر ضرورت رعایت مرز تقسیمات سیاسی و در صورت نیاز اصلاح آن در بخش باسمنج، با بررسی مجدد موضوع الحاق اراضی در شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان پس از حذف اراضی حاصلخیز درجه ۱ و ۲ کشاورزی از شمول الحاق، با رعایت قوانین و مقررات موضوعه و ضوابط بارگذاری بر روی پهنه‌های گسلی مطابق اعلام‌نظر مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، همچنین رعایت موارد مترتب بر محدوده مطابق صورت‌جلسه مورخ ۱۴۰۳/۰۴/۳۱ کمیته فنی شماره یک، صرفاً جهت پاسخگویی به حقوق مکتسبه موجود موافقت و مقرر نمود اختیار شورای‌عالی شهرسازی و معماری در خصوص الحاق اراضی موسوم به خاوران ۲ با رعایت موارد فوق و قوانین موضوعه به شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان آذربایجان شرقی واگذار گردد. ضمناً نماینده جهاد کشاورزی به عنوان نماینده شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران جهت حضور در جلسات اتخاذ تصمیم معرفی می‌گردد.

مراتب جهت استحضار و صدور دستور انعکاس و اقدام اعلام می‌شود. خواهشمند است در اجرای ماده ۴۲ آئین‌نامه نحوه بررسی طرح‌ها و … دستور فرمایید نقشه محدوده و حریم پس از انجام اصلاحات بر اساس نظر شورای‌عالی جهت ابلاغ به مراجع ذی‌ربط در اختیار دبیرخانه شورای‌عالی قرار گیرد.

معاون شهرسازی و معماری و دبیر شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران ـ خسرو دانشجو

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص مجموع راهکارهای تشویقی با هدف احیاء و تقویت سکونت در محدوده بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی کشور

منتشره در روزنامه رسمی شماره 23166-1403/07/18

شماره ۷۵۲۴۰/۳۰۰ ـ ۱۴۰۳/۵/۲۰

استانداران محترم و رؤسای شوراهای برنامه‌ریزی و توسعه کلیه استان‌های کشور

شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در جلسه مورخ ۱۴۰۳/۵/۱ و در اجرای ماده ۲ و جزء ۳ بند ج مصوبه مورخ ۱۴۰۱/۶/۲۱ خود، با موضوع “سیاست‌ها و ضوابط تشویقی کالبدی متضمن نوسازی محله‌ای در بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری”، ابلاغیه شماره ۱۱۱۸۹۸/۳۰۰ مورخ ۱۴۰۱/۷/۱۶، و نیز ردیف ۲ مصوبات جلسه مورخ ۱۴۰۲/۹/۲۵ شورای مسکن وزارت راه و شهرسازی هم‌راستا با مفاد ۳، ۹، ۸، ۱۱ و ۱۶ “قانون حمایت از مرمت و احیای بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی” مصوب 1398/04/02 مجلس شورای اسلامی و همچنین نظر به اهمیت اتخاذ رویکرد یکپارچه و توأمان “ظرفیت‌سازی”، توانمندسازی” و ارائه “راهکارهای تشویقی کالبدی” به منظور احیاء و تقویت سکونت در محدوده‌های تاریخی شهرها؛ پس از استماع گزارش شرکت بازآفرینی شهری ایران و نظر به صورت‌جلسه مورخ ۱۴۰۳/۴/۳۰ کمیته فنی شماره ۴، پیشنهاد مشترک وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و شرکت بازآفرینی شهری ایران پیرامون “مجموعه راهکارهای تشویقی با هدف احیاء و تقویت سکونت در محدوده بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی کشور” را بررسی و پس از بحث و تبادل‌نظر، سیاست‌های ذیل را با پایبندی به رعایت ضوابط پدافند غیرعامل، قانون مدیریت بحران و مقررات ملی ساختمان مصوب و مقرر نمود:

۱. در راستای اجرایی نمودن ماده ۱۶ “قانون حمایت از مرمت و احیای بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی” و با توجه به تکلیف پیش‌بینی‌شده در بند ۵ مصوبه شماره ۱۹۳۴۰۰/ت ۵۶۸۳۵ هـ مورخ ۱۴۰۲/۱۰/۱۰ هیأت‌وزیران، سازمان اداری و استخدامی کشور با همکاری وزارت کشور، وزارت راه و شهرسازی (شرکت بازآفرینی شهری ایران) و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، ظرف مدت ۳ ماه نسبت به تدوین “چهارچوب ایجاد ساختار مناسب اداری در شهرداری شهرهای دارای بافت تاریخی ـ فرهنگی و همچنین ارتقاء ساختار بازآفرینی (حفاظت و احیاء) در شهرداری‌ها به تناسب درجه و ادارات کل راه و شهرسازی استان‌ها به تناسب سطح” اقدام نماید.

۲. وزارت راه و شهرسازی به ‌منظور تهیه “طرح‌های ویژه حفاظت و احیای محدوده بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی”، برنامه سالانه خود را به سازمان برنامه و بودجه ارائه نموده و در صورت تخصیص اعتبار از سوی آن سازمان در خصوص تکالیف مندرج در ماده ۳ قانون حمایت از مرمت و احیاء بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی اقدام نماید.

۳. کمیسیون‌های موضوع ماده ۵ قانون تأسیس شورای‌عالی مکلفند با قید فوریت نسبت به بررسی و طی فرآیندهای تصویب “طرح‌های ویژه حفاظت و احیای محدوده بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی” و حسب مورد از طریق شورای‌عالی اقدام نمایند. بدیهی است وفق بند ۳ مصوبه شماره ۱۴۱۶۷۷/۳۰۰ مورخ ۱۳۹۹/۱۰/۲۱ مرجع نهایی تصویب طرح‌های مذکور “شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران” تعیین گردیده است.

۴. مشوق‌های پیشنهادی در این سند صرفاً در چهارچوب ضوابط عمومی و اختصاصی حفاظت از بافت‌های تاریخی و طرح‌های ویژه حفاظت و احیاء بافت‌های تاریخی، موضوع ماده ۳ “قانون حمایت از مرمت و احیای بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی” و در هماهنگی با الگوهای بومی قابل اعمال بوده و متناسب با شرایط ویژه هر شهر تهیه و تدوین می‌گردد.

۵. این مشوق‌ها صرفاً در محدوده بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی مصوب وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و ابلاغی شورای‌عالی ملاک عمل بوده و در سایر انواع محدوده‌های ناکارآمد شهری مصوبه مورخ ۱۴۰۱/۶/۲۱، با موضوع “سیاست‌ها و ضوابط تشویقی کالبدی متضمن نوسازی محله‌ای در بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری”، ابلاغیه شماره ۱۱۱۸۹۸/۳۰۰ مورخ ۱۴۰۱/۷/۱۶، ملاک عمل خواهد بود.

۶. مشوق‌های ویژه محدوده بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی در قالب “طرح‌های ویژه حفاظت و احیای محدوده بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی” توسط وزارت راه و شهرسازی با همکاری شهرداری‌ها از طریق مهندسین مشاور ذیصلاح تدوین و پس از تأیید وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی بر اساس ضوابط ابلاغی آن وزارت، در شورای‌عالی تصویب و پس از طی مراحل قانونی ابلاغ می‌گردد.

۷. به منظور تسریع در بازآفرینی، احیاء و رونق سکونت در محدوده بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی، شهرداری‌ها مکلفند تا زمان تهیه و تصویب طرح‌های ویژه حفاظت، ضوابط و مشوق‌های عمومی ستاره‌دار مندرج در این مصوبه که قابلیت بهره‌برداری در تمامی بافت‌های تاریخی را داراست، در چهارچوب ضوابط عمومی و اختصاصی حفاظت از بافت‌های تاریخی و در هماهنگی با الگوهای بومی و با تأیید وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و تصویب کمیسیون‌های ماده ۵ استان‌ها در خارج از حرائم درجه یک و دو آثار ثبت ملی ملاک عمل قرار دهند.

تبصره: ضوابط و مشوق‌های عمومی مذکور در قالب طرح‌های ویژه حفاظت و احیاء بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی، با توجه به شرایط اختصاصی بافت، تدقیق و تکمیل شده و پس از تصویب طرح، جایگزین ضوابط و مشوق‌های عمومی خواهد شد.

۸. شهرداری‌ها مکلفند نسبت به تأمین پارکینگ‌های محله‌ای در مکان‌های مناسب در محدوده بلافصل بافت‌های تاریخی (حاشیه محدوده مصوب) برای جبران کسری پارکینگ ناشی از ضوابط و محدویت‌های تردد سواره در این محدوده‌ها اقدام نمایند.

۹. وفق ماده (۳) قانون حمایت از مرمت و احیاء بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی، مبنی بر تهیه طرح‌های ویژه حفاظت و احیاء بافت‌های تاریخی، توسط وزارت راه و شهرسازی با همکاری میراث فرهنگی و شهرداری‌ها، شهرداری‌های شهرهای دارای بافت تاریخیِ ابلاغی شورای‌عالی، می‌توانند در تأمین اعتبار تهیه طرح‌های مذکور مشارکت نمایند.

۱۰. با توجه به شرایط ویژه بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی و وضعیت ناپایدار بناهای واقع در این محدوده‌ها، استانداران مکلفند نسبت به برنامه‌ریزی و اجرای این مصوبه در کلیه شهرهای دارای بافت تاریخی مصوب ظرف مدت ۱۲ ماه اقدام و گزارش دوره‌ای از عملکرد اجرای این مصوبه را در دوره‌های ۳ ماهه به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، شرکت بازآفرینی شهری ایران و دبیرخانه شورای‌عالی ارسال نمایند.

۱۱. پیشنهاد می‌شود در صورت تصویب شورای‌عالی مسکن، در راستای افزایش رقابت‌پذیری و ایجاد مزیت نسبی برای احیاء و توسعه سکونت موضوع این مصوبه، کلیه نوسازی‌های واقع در بافت‌های مذکور ضمن ثبت در واحدهای مشمول قانون جهش تولید مسکن، امکان بهره‌گیری از مزایای مالی قانون را داشته باشند.

۱۲. راهکارهای تشویقی با هدف تقویت سکونت در محدوده بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی کشور به شرح زیر می‌باشد:

الف) کاربری

۱) استقرار کاربری جدید درکل پلاک و امکان تخصیص سطح اشغال مجاز همکف به کاربری‌های انتفاعی در چهارچوب ضوابط عمومی و اختصاصی بافت‌های تاریخی.

ب) توده‌گذاری

۲) معافیت از الزامات توده‌گذاری طرح تفصیلی مشروط به رعایت ضوابط حفاظت بافت تاریخی و تبعیت از الگوهای ارائه‌شده بومی در طرح ویژه حفاظت و احیاء

ج) سطح اشغال

۳ ) امکان افزایش سطح اشغال مابه‌ازای کاهش تراکم ناشی از محدودیت ارتفاع تا مقادیر تعیین شده در ضوابط حفاظت بافت تاریخی و طرح ویژه حفاظت و احیاء

د) تراکم

۴ ) امکان تعدیل تراکم مجاز با سطح اشغال و طبقات به فراخور موقعیت و شرایط مجاز حسب الگوهای بومی و ضوابط حفاظت بافت تاریخی.

۵) عدم احتساب سطح بالکن، ایوان و زیرزمین مسکونی در تراکم ساختمانی.

ﻫ) طبقات

۶) امکان توسعه طبقات به صورت منفی با رعایت تمهیدات الزامی جهت تأمین نور و تهویه طبیعی و شرایط ژئوتکنیکی منطقه و در چهارچوب ضوابط حفاظت بافت تاریخی ضمن رعایت الگوهای بومی.

و) ارتفاع

۷ ) امکان کاهش یا افزایش ارتفاع طبقات مشروط به رعایت ضوابط عمومی و اختصاصی حفاظت از بافت‌های تاریخی و حرایم آثار تاریخی و خط آسمان و نظام ارتفاعی پیشنهادشده در طرح ویژه حفاظت و احیاء

ز) پارکینگ

۸) امکان تخصیص فضای باز غیرمسقف (حیاط) به منظور تأمین پارکینگ. (ضمن حفظ باقیمانده فضای حیاط به منظور تداوم کارکردهای حیاط

۹ ) امکان احداث درب اضافه پارکینگ در معابر با عرض کمتر از ۵ متر (فاقد اصلاحی) ضمن رعایت ضوابط سیما و منظر.

۱۰) کاهش ضریب تأمین پارکینگ مشروط به تأمین پارکینگ‌های جمعی.

ح) فضای باز

۱۱ ) لغو الزامات فضای باز (به ازای هر واحد مسکونی) در صورت تبعیت از الگوهای بومی، ضوابط حفاظت از بافت تاریخی و طرح ویژه حفاظت و احیاء

ت) خدمات عمومی پشتیبان

۱۲ ) امکان تأمین سرانه مورد نیاز خدمات پشتیبان سکونت (غیر از فضای سبز) از طریق احداث کاربری‌های خدماتی در طبقات در چهارچوب ضوابط حفاظت عمومی و اختصاصی بافت‌های تاریخی.

ی) دسترسی معابر

۱۳) امکان الحاق معابر جدید و غیر ساختاری بافت تاریخی که در اثر تجمیع و ایجاد الگوی توده‌گذاری و پیش‌بینی آن در طرح ویژه حفاظت کارکرد خود را از دست داده‌اند.

ک) حد نصاب قطعه

۱۴ ) امکان صدور پروانه برای پلاک‌های موجود با مساحت کمتر از نصاب تفکیک شهر در صورت عدم امکان تجمیع مطابق الگوهای توده‌گذاری طرح ویژه حفاظت با رعایت ضوابط حفاظت عمومی و اختصاصی بافت‌های تاریخی.

ل) حداقل زیربنای واحد مسکونی

۱۵ ) لغو محدودیت‌های موجود برای مساحت واحدهای مسکونی در چهارچوب ضوابط حفاظت عمومی و اختصاصی بافت‌های تاریخی.

۱۳. به منظور رونق سکونت در بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی و ایجاد انگیزه برای ساکنین و سرمایه‌گذاران و ترغیب جوانان علاقه‌مند به سکونت در این محدوده‌ها و کسب و کارهای نوین، ظرفیت‌سازی در بافت و توانمندسازی ساکنین به عنوان پیش‌نیاز اقدام مورد تأکید می‌باشد:

۱ ـ ۱۳ ظرفیت‌سازی:

الف) ظرفیت‌سازی در دستگاه‌های اجرایی برای تحقق اهداف تعیین شده به واسطه ایجاد ساختار شهرداری بافت تاریخی ـ فرهنگی و تقویت اقدامات ترویجی مشوق سکونت در این محدوده‌ها.

ب) الگوسازی از طریق ارائه الگوهایی متناسب با نیازها و توان خانواده‌ها با رعایت اصول، الزامات و ضوابط بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی کشور و در چهارچوب طرح‌های ویژه حفاظت و احیاء محدوده بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی.

 ج) تأمین خدمات عمومی و ارتقاء خدمات شهری برای افزایش کیفیت سکونت (ایجاد ظرفیت‌های سکونتی) با اولویت قرار دادن اعتبارات دستگاه‌های عضو ستاد ملی بازآفرینی شهری به بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی، پیش‌بینی سازوکار اجرایی لازم برای جلب مشارکت بخش خصوصی در تأمین خدمات روبنایی و زیربنایی بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی از طریق ارائه خدمات معوض در نقاط برخوردار شهر توسط شهرداری‌ها و همچنین تأمین پارکینگ عمومی توسط شهرداری در این محدوده‌ها بر اساس طرح‌های مصوب.

د) تدوین برنامه‌ شهرداری‌ها به منظور بهره‌گیری حداکثری از امکانات حمل و نقل عمومی در بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی برای طراحی و اجرای سیستم‌های حمل و نقل عمومی ویژه بافت‌های تاریخی با هماهنگی سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها و معاونت حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی و تصویب آن در مراجع ذی‌ربط.

۲ ـ ۱۳ توانمندسازی:

الف) کاهش هزینه‌های سکونت در محلات هدف برای ترغیب و افزایش مشارکت در احیاء، بهسازی و نوسازی متناسب با نوع قطعه و نوع اقدام (از مرمت و احیاء تا نوسازی) از طریق اعمال معافیت کامل مالیاتی ابنیه تاریخی ثبت‌شده و معافیت مالیاتی حداقل ۵۰ درصدی سایر ابنیه واقع در بافت تاریخی و نیز معافیت کامل کلیه ابنیه بافت تاریخی از عوارض مرمت، احیاء، بازسازی و نوسازی.

ب) بسترسازی برای استفاده از مشارکت جوانان در فرآیند برنامه‌ریزی و اجرای طرح تأمین مسکن با ارائه تسهیلات و خدمات ویژه به جوانان در صورت تمایل به سکونت در بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی.

ج) ارائه امتیاز جبران محدودیت و “انتقال حق توسعه” به مالکان بناهای واقع در محدوده‌های تاریخی ـ فرهنگی با اولویت ابنیه واقع در حریم بناهای ثبتی.

د) معافیت هزینه‌های برق، گاز و آب برای تمامی بناهای تاریخی فرهنگی دارای سکونت و پیش‌بینی جبران آن در لایحه بودجه.

ﻫ) تشکیل مدیریت محله‌محور برای ارتقاء هویت سکونتی محلات بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی.

و) تشکیل دفاتر تسهیل‌گری احیاء بافت تاریخی ـ فرهنگی برای ارتقاء هویت سکونتی محلات بافت (بر اساس چهارچوبی که به صورت مشترک توسط وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و وزارت راه و شهرسازی تدوین می‌شود.

ز) بازآفرینی پایدار و احیاء محلات واقع در بافت به ویژه از نظر توانمندسازی برای کارآفرینی و اشتغال پایدار با حمایت نهادهای متولی.

ح) اختصاص حداقل ۱۰ درصد از اراضی موضوع تبصره ۴ قانون تعیین وضعیت املاک واقع در طرح‌های دولتی و شهرداری‌ها به منظور تأمین بخشی از خدمات مورد نیاز بافت‌های تاریخی ـ فرهنگی و همچنین اراضی عوض طرح‌های نوسازی و بهسازی شهری و یا معادل ریالی ارزش آن، تحت نظارت شرکت بازآفرینی شهری ایران (با اولویت استفاده در بافت‌های دارای شرایط بحرانی)

۱۴. شرکت بازآفرینی شهری و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مسئول پیگیری تحقق مفاد مندرج در بندهای ۱ ـ ۱۳ و ۲ ـ ۱۳ این مصوبه و اخذ مصوبات از مراجع ذی‌ربط می‌باشند. گزارش تحقق مفاد بندهای مذکور، همچنین گزارش ارزیابی تأثیرات و آسیب‌شناسی اجرای مصوبه در بازه‌های زمانی ۶ ماهه به دبیرخانه شورای‌عالی ارائه شود.

مراتب جهت استحضار و صدور دستور انعکاس و اقدام اعلام می‌شود.

معاون شهرسازی و معماری و دبیر شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران ـ خسرو دانشجو

 

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص مغایرت اساسی طرح تفصیلی با طرح جامع شهر کرمانشاه الحاق اراضی پشته کش

منتشره در روزنامه رسمی شماره 23166-1403/07/18

شماره ۷۵۲۵۳/۳۰۰ ـ ۲۰/۵/۱۴۰۳

استاندار محترم و رئیس شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان کرمانشاه

شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در جلسه مورخ ۱۸/۴/۱۴۰۳ مصوبه جلسه مورخ ۱۴۰۲/۴/۲۱ شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان کرمانشاه در خصوص موضوع “الحاق اراضی به مساحت ۱۷۱ هکتار (موسوم به اراضی پشته کش، واقع در جنوب‌شرقی و متصل به شهر) به محدوده شهر کرمانشاه جهت تأمین اراضی مورد نیاز نهضت ملی مسکن” را با توجه به صورت‌جلسه مورخ ۲۳/۱۲/۱۴۰۲ کمیته فنی شماره یک مورد بررسی قرار داد و با عنایت به این‌که بنا به اذعان مراجع استانی، بخشی از ظرفیت‌های ایجادشده در سند میان کار (مصوب ۱۴۰۰/۶/۱ شورای‌عالی) جهت سکونت و همچنین جهت تأمین زمین برای قانون جهش تولید مسکن به علت عدم حصول توافق لازم با مالکین خصوصی و یا ضرورت حفاظت از اراضی تاکنون منتهی به نتیجه نشده است و همچنین با توجه به:

  • ارائه مستندات لازم در زمینه در دست انجام بودن فرآیند انتقال اسناد مالکیت اراضی به نام سازمان ملی زمین و مسکن (مصوبه شماره ۰۲/۸۲۲۶ / هـ به تاریخ ابلاغ ۱۴۰۲/۱۲/۲۲ سازمان ملی زمین و مسکن)
  • اخذ مصوبه کمیسیون مورخ ۱۴۰۲/۲/۵ تبصره یک ماده یک قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها

با الحاق اراضی موردنظر مشروط به رعایت موارد زیر موافقت نمود:

  • تکمیل مطالعات تعیین نوعیت خاک برای کل اراضی و ممنوعیت بارگذاری بر روی اراضی درجه ۱ و ۲ کشاورزی مطابق تبصره ۲ ذیل ماده ۹ قانون جهش تولید مسکن و حتی‌الامکان (در صورت محصور نبودن در اراضی الحاقی) حذف آن از شمول الحاق همچنین اخذ مجوز تغییر کاربری برای اراضی مورد تأیید کمیسیون تبصره ۱ ماده ۱ (چنانچه اراضی درجه ۱ و ۲ کشاورزی محصور در اراضی الحاقی بوده و امکان حذف آنها از شمول الحاق وجود نداشته باشد، اراضی مذکور به فضای سبز اختصاص یابد)
  • بررسی دقیق احراز شرط سکونت متقاضیان صرفاً در شهر کرمانشاه به منظور رعایت سیاست‌های آمایشی و جهت جلوگیری از جذب جمعیت از نقاط سکونتی پیرامونی به ویژه روستاهای مرزی با توجه به پیامدهای نامطلوب آن خصوصاً از منظر پدافند غیرعامل
  • انتزاع آن بخش از اراضی الحاق شده به محدوده در سند میان کار که مطابق نقشه ضمیمه، به دلایل مختلف اعم از عدم توافق با مالکین خصوصی و یا ضرورت حفاظت و یا توپوگرافی و … قابل بارگذاری مسکونی نبوده‌اند، حتی‌الامکان به میزان اراضی الحاقی (موقعیت شماره ۱: اراضی شرقی پادگان توحید ـ به دلیل عدم طی شدن فرایند توافق مربوطه؛ موقعیت شماره ۲: اراضی واقع در غرب شهرک معراج به دلیل مالکیت خصوصی و عدم توافق لازم؛ موقعیت شماره ۳: اراضی واقع در شمال شرق اراضی موسوم به ۳۳۰ هکتاری ـ به دلیل مالکیت خصوصی و عدم توافق لازم؛ موقعیت شماره ۴: اراضی واقع در جنوب‌شرقی اراضی ۳۳۰ هکتاری ـ به علت مجاورت با اراضی متعلق به دوران پارینه‌سنگی و لزوم حفاظت از این اراضی)

ضمناً در صورت تحقق شروط فوق، مقرر شد طرح تفصیلی اراضی مطابق با الگوی تراکم غالب شهر (۱۸۰ درصد و سه‌طبقه)، با واحد‌پذیری ۵۰ واحد در هکتار و با تأمین سطوح و سرانه‌های کاربری‌های خدماتی در همه مقیاس‌ها (محله تا شهر) مطابق مصوبه شورای‌عالی در زمینه “تدقیق تعاریف و مفاهیم کاربری‌های شهری و تعیین سرانه آنها”، در چهارچوب زیر به تائید کمیسیون ماده ۵ برسد:

۱ ـ با عنایت به هم‌جواری اراضی مذکور در غرب با اراضی پادگان شهید سروران و با توجه به در دست انجام بودن انتقال پادگان مذکور در قالب قانون انتقال پادگان‌ها، ضروری است طرح جامع و تفصیلی اراضی مذکور از منظر سطوح و سرانه‌ها، معابر و رعایت اصول و مبانی فنی و شهرسازی به‌صورت یکپارچه با طرح جامع اراضی پادگان فوق‌الذکر تهیه شود. ضمناً نظر به موقعیت مناسب اراضی پادگان در شهر کرمانشاه، ضمن تأکید بر ضرورت تخصیص بخشی از اراضی پادگان به خدمات در مقیاس شهری و فراشهری در اولویت نخست، مقرر شد بخشی از این اراضی که در سهم دولت (وزارت راه و شهرسازی) می‌باشد، به طرح مولدسازی اختصاص یابد.

۲ ـ مطالعات عارضه‌سنجی ترافیکی تهیه و مورد تأیید شورای هماهنگی ترافیک استان قرار گیرد.

۳ ـ مطابق نامه شماره ۷۱/۶۹۷۳۶ مورخ ۱۴۰۱/۱۱/۱۹ راهداری، حریم جاده عبوری کرمانشاه ـ پشته کش رعایت و ضمن پیش‌بینی دسترسی به اراضی از معابر داخل محدوده، از ایجاد هرگونه دسترسی جداگانه به کمربندی پرهیز شود. ضمناً پیش‌بینی تقاطع غیرهمسطح نسبت به آزادراه برای تأمین ورودی شهر کرمانشاه از طریق اراضی موردنظر، مستلزم مطالعات مربوطه در طرح جامع و اخذ تأیید از راهداری است.

۴ ـ حریم و بستر مسیل فصلی بر اساس مکاتبه شماره ۱۴۰۱/۱۰۰/۴۱۵۵۸ مورخ ۱۴۰۱/۱۱/۲۳ شرکت آب منطقه‌ای استان رعایت شود و ضابطه ۷۸۲ در این رابطه مدنظر قرار گیرد.

۵ ـ طرح ساماندهی، هدایت و جمع‌آوری آب‌های سطحی تهیه شده و مورد تأیید مراجع ذی‌ربط قرار گرفته و در طرح اعمال شود.

۶ ـ به تصریح نماینده محترم وزارت نیرو، هرگونه تأمین آب برای استقرار جمعیت در اراضی الحاقی، صرفاً از طریق مدیریت مصرف منابع کنونی آب شرب شهر امکان‌پذیر خواهد بود.

۷ ـ حریم ایمنی خطوط انتقال برق بر اساس مکاتبه شماره ۱۴۰۱/۱۲/۳۱۰۷۵ مورخ ۱۴۰۱/۱۱/۱۱ شرکت برق منطقه‌ای رعایت شود.

۸ ـ با توجه به هزینه بالای آماده‌سازی و تأثیر نامطلوب درصد شیب بالابر روی شبکه معابر، از بارگذاری بر روی اراضی با شیب بالای ۱۵ درصد پرهیز شده و اراضی مذکور صرفاً به فضای سبز تخصیص یابد.

۹ ـ نظر به اهمیت توجه به کیفیت مناسب ساخت و سازها در مسکن حمایتی، الگوی مسکن بومی با عنایت به اقلیم شهر کرمانشاه و سابقه میراثی و تاریخی این شهر رعایت شود.

۱۰ ـ ضمن تأکید بر اینکه مسئولیت موارد حقوقی و مالکیتی بر عهده اداره کل راه و شهرسازی استان می‌باشد، ضروری است استعلامات لازم از دستگاه‌های ذی‌ربط استانی نظیر اداره کل منطقه‌ای وزارت دفاع، شرکت شهرک‌های صنعتی استان، وزارت صمت و … تکمیل و به‌روزرسانی شده و نتایج حاصله در طرح لحاظ گردد.

مراتب جهت استحضار و صدور دستور انعکاس و اقدام اعلام می‌شود. در اجرای ماده ۴۲ آئین‌نامه نحوه بررسی طرح‌ها و… خواهشمند است دستور فرمایید نقشه اصلاح شده محدوده بر اساس مفاد این مصوبه جهت ابلاغ به مراجع ذی‌ربط تحویل دبیرخانه شورای‌عالی شود.

معاون شهرسازی و معماری و دبیر شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران ـ خسرو دانشجو

 

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص مغایرت اساسی طرح تفصیلی با طرح جامع شهر کرمانشاه الحاق اراضی چشمه روضان

منتشره در روزنامه رسمی شماره 23166-1403/07/18

شماره ۷۵۲۵۶/۳۰۰ ـ ۱۴۰۳/۵/۲۰

استاندار محترم و رئیس شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان کرمانشاه

شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در جلسه مورخ ۱۸/۴/۱۴۰۳ مصوبه جلسه مورخ ۱۴۰۲/۴/۲۱ شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان کرمانشاه در خصوص موضوع “الحاق اراضی موسوم به چشمه روضان (واقع در جنوب‌غربی و متصل به شهر) به مساحت حدود ۲۰۴ هکتار به محدوده شهر کرمانشاه جهت تأمین اراضی مورد نیاز نهضت ملی مسکن” را با توجه به صورت‌جلسه مورخ ۱۴۰۳/۲/۲۳ کمیته فنی شماره یک مورد بررسی قرار داد و با عنایت به اینکه بنا به اذعان مراجع استانی، بخشی از ظرفیت‌های ایجادشده در سند میان کار (مصوب ۱۴۰۰/۶/۱ شورای‌عالی) جهت سکونت و همچنین جهت تأمین زمین برای قانون جهش تولید مسکن به علت عدم حصول توافق لازم با مالکین خصوصی و یا ضرورت حفاظت از اراضی تاکنون منتهی به نتیجه نشده است؛ همچنین با توجه به:

  • اخذ مصوبه کمیسیون مورخ ۱۴۰۲/۲/۵ تبصره ۱ ماده ۱ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها برای اراضی مستثنیات واقع در محدوده الحاقی به مساحت ۹۹ هکتار؛
  • انتقال اسناد مالکیت اراضی به نام دولت به نمایندگی سازمان زمین ملی زمین و مسکن بر اساس اسناد مالکیتی ارائه‌شده؛

و مشروط به:

  • ممنوعیت بارگذاری بر روی اراضی درجه ۱ و ۲ کشاورزی و سایر موارد از جمله جنگل دست کاشت مطابق تبصره ۲ ماده ۹ قانون جهش تولید مسکن و حتی‌الامکان خروج این اراضی از شمول الحاق، همچنین اخذ مجوز تغییر کاربری برای اراضی مورد تأیید کمیسیون تبصره ۱ ماده ۱ (چنانچه اراضی درجه ۱ و ۲ کشاورزی محصور در اراضی الحاقی بوده و امکان حذف آنها از شمول الحاق وجود نداشته باشد، اراضی مذکور به فضای سبز اختصاص یابد)؛
  • اخذ استعلام از سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ناظر بر بررسی فرآیند انتقال نمایندگی عرصه وسیع جنگل‌کاری واقع در اراضی و اعلام‌نظر در زمینه تعیین تکلیف الحاق این اراضی به محدوده و کاربری‌های مجاز قابل استقرار در این اراضی؛
  • انتزاع آن بخش از اراضی الحاق شده به محدوده در سند میان کار مطابق نقشه ضمیمه که به دلایل مختلف اعم از عدم توافق با مالکین خصوصی و یا ضرورت حفاظت و یا توپوگرافی و … قابل بارگذاری مسکونی نبوده‌اند، حتی‌الامکان به میزان اراضی الحاقی در پشته کش و چشمه روضان؛
  • انجام مطالعات پدافند غیرعامل بر اساس مصوبه مورخ ۱۳۹۶/۲/۱۱ شورای‌عالی و تأیید آن توسط نماینده سازمان پدافند غیرعامل؛
  • بررسی مقرون به صرفه بودن هزینه‌های آماده‌سازی و تأمین زیرساخت‌هایی نظیر آب و راه با توجه به توپوگرافی موجود در اراضی؛
  • بررسی دقیق احراز شرط سکونت متقاضیان صرفاً در شهر کرمانشاه به منظور رعایت سیاست‌های آمایشی و جهت جلوگیری از جذب جمعیت از نقاط سکونتی پیرامونی به ویژه روستاهای مرزی با توجه به پیامدهای نامطلوب آن خصوصاً از منظر پدافند غیرعامل؛
  • حتی‌الامکان عدم الحاق اراضی جدید به محدوده شهر کرمانشاه به علت محدودیت‌های توسعه نظیر اراضی مرغوب کشاورزی پیرامون شهر و با توجه به امکان پاسخگویی به کلیه تعهدات دولت در شهر کرمانشاه از طریق الحاقات انجام شده در سند میان کار، پشته کش و چشمه روضان؛

مقرر نمود طرح تفصیلی اراضی با در نظر گرفتن موارد زیر به تائید کمیسیون ماده ۵ برسد:

۱ ـ با توجه به شیب و توپوگرافی اراضی و سایر بررسی‌های کارشناسی و فنی نظیر نحوه هم پیوندی با شبکه معابر و کالبد کنونی شهر، با تخصیص ۵۰ هکتار از اراضی الحاقی به طرح نهضت ملی مسکن در شرق و شمال غرب اراضی با الگوی تراکم غالب شهر (حداکثر ۱۸۰ درصد و سه‌طبقه) و با واحدپذیری ۵۰ واحد در هکتار مشروط به تأمین سطوح و سرانه‌های خدماتی مطابق مصوبه شورای‌عالی در زمینه “تدقیق تعاریف و مفاهیم کاربری‌های شهری و تعیین سرانه آنها” در مقیاس محله و ناحیه موافقت شد.

۲ ـ با توجه به موقعیت مناسب اراضی و به منظور بهره‌برداری از منابع حاصله برای تأمین هزینه‌های طرح نهضت ملی، مابقی اراضی الحاقی، به طرح مولدسازی دارایی‌های دولت (با رعایت آیین‌نامه اجرایی مربوطه) تخصیص یافته و ضمن تأکید بر تأمین خدمات کرمانشاه در مقیاس شهر در این اراضی، با رعایت طرح‌های فرادست و اسناد آمایشی به کاربری‌های مختلف از جمله گردشگری اختصاص یابد. ضمناً در رابطه با این اراضی با توجه با ظرفیت‌های گردشگری موجود در اراضی و غنای تاریخی شهر کرمانشاه مقرر شد پیوست تخصصی میراث فرهنگی و گردشگری تهیه شود.

۳ ـ بر عدم بارگذاری مسکونی در اراضی با شیب بالای ۱۵% تأکید شد.

۴ ـ رعایت ضابطه ۷۸۲ برای حریم کیفی مسیل موجود در شرق اراضی مطابق اعلام‌نظر آب منطقه‌ای به شماره ۱۴۰۲/۱۰۰/۵۱۱۵ و تاریخ ۱۴۰۲/۲/۲۰ الزامی است.

۵ ـ طرح ساماندهی، هدایت و جمع‌آوری آب‌های سطحی تهیه و پس از تأیید توسط شرکت آب منطقه‌ای، در طرح اعمال شود.

۶ ـ به تصریح نماینده محترم وزارت نیرو، هرگونه تأمین آب برای استقرار جمعیت در اراضی الحاقی، صرفاً از طریق مدیریت مصرف منابع کنونی آب شرب شهر امکان‌پذیر خواهد بود.

۷ ـ تأمین دسترسی به اراضی از محور کرمانشاه ـ ماهی‌دشت با رعایت مکاتبه شماره ۷۱/۲۷۸۲۶ مورخ ۱۴۰۱/۵/۱۸ اداره کل راهداری امکان‌پذیر می‌باشد. تبعاً تأمین دسترسی‌های بیشتر به اراضی از محورهای واقع در مجاورت اراضی مستلزم اخذ استعلام جدید می‌باشد.

۸ ـ مطالعات عارضه‌سنجی ترافیکی تهیه و توسط شورای هماهنگی ترافیک استان مورد تأیید قرار گیرد. ضمناً در طراحی شبکه معابر، رعایت آیین‌نامه طراحی معابر شهری الزامی است.

۹ ـ حریم اختصاصی و ایمنی خط لوله نفت واقع در شرق اراضی و ضوابط مربوطه مطابق مفاد نامه شماره ۶۵۲۱۲ ـ ۱۴۰۱ مورخ ۱۴۰۱/۵/۲۲ شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران رعایت شود. همچنین حریم خطرزایی خط لوله مذکور و ضوابط لازم‌الرعایه در این حریم از سازمان پدافند غیرعامل اخذ و طرح اعمال شود.

۱۰ ـ حرایم خطوط انتقال برق بر اساس مکاتبه شماره ۱۴۰۰/۱۵۶۴۷ مورخ ۱۴۰۱/۵/۲۳ شرکت برق منطقه‌ای در اسناد طرح رعایت شود.

۱۱ ـ بر رعایت ضوابط ساخت و ساز در حریم گسل (احتمالی) بر اساس اعلام‌نظر مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تأکید می‌شود.

۱۲ ـ بر رعایت مصوبات مورخ ۱۴۰۲/۱۲/۲۱ شورای‌عالی در خصوص ضوابط نما (اعلام مصوبه شماره ۲۶۴۳۰/۳۰۰ مورخ ۲۵/۲/۱۴۰۳ و ضوابط مسکن حمایتی (اعلام مصوبه شماره ۲۶۴۲۷/۳۰۰ مورخ ۱۴۰۳/۲/۲۵) تأکید می‌شود.

۱۳ ـ هم‌پیوندی با طرح جامع در دست تهیه شهر کرمانشاه، همچنین رعایت معماری بومی و متناسب با اقلیم و توپوگرافی اراضی با تأکید بر حفظ مناظر طبیعی موجود و کمترین مداخله و تغییر در این مناظر الزامی است.

۱۴ ـ بر عدم تداخل اراضی با مناطق چهارگانه محیط‌زیست تأکید می‌شود.

۱۵ ـ ضمن تأکید بر اینکه مسئولیت موارد حقوقی و مالکیتی بر عهده اداره کل راه و شهرسازی استان می‌باشد، ضروری است استعلامات لازم از دستگاه‌های ذی‌ربط استانی نظیر شرکت شهرک‌های صنعتی استان، وزارت صمت و … تکمیل و به‌روزرسانی شده و نتایج حاصله در طرح لحاظ شود.

مراتب جهت استحضار و صدور دستور انعکاس و اقدام اعلام می‌شود. در اجرای ماده ۴۲ آئین‌نامه نحوه بررسی طرح‌ها و… خواهشمند است دستور فرمایید نقشه اصلاح شده محدوده بر اساس مفاد این مصوبه جهت ابلاغ به مراجع ذی‌ربط تحویل دبیرخانه شورای‌عالی شود.

معاون شهرسازی و معماری و دبیر شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران ـ خسرو دانشجو

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص تدقیق محدوده و طرح جامع محدوده منفصل قرقی مشهد

منتشره در روزنامه رسمی شماره 23166-1403/07/18

شماره ۷۵۲۶۲/۳۰۰ ـ ۱۴۰۳/۵/۲۰

استاندار محترم و رئیس شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان خراسان رضوی

شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در جلسه مورخ ۱۴۰۳/۲/۱۷ پیرو مصوبه ۱۳۹۳/۱۰/۸ خود (موضوع تصویب طرح جامع شهر مشهد)، مصوبه مورخ ۲/۱۰/۱۴۰۲ شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان خراسان رضوی در خصوص “تدقیق محدوده و طرح جامع محدوده منفصل قرقی شهر مشهد” را با عنایت به ضرورت طی فرآیند بررسی و تصویب محدوده و طرح جامع منطقه منفصل مذکور با توجه به صورت‌جلسه مورخ ۱۴۰۳/۱/۲۸ کمیته فنی شماره یک مورد بررسی قرار داد و مقرر نمود:

الف) مبانی، چهارچوب و کلیات طرح جامع

۱ ـ با عنایت به عدم احراز کفایت مطالعات ارائه‌شده مشاور طرح در خصوص جمعیت محدوده و احتمال پایین بودن نرخ رشد پیشنهادی نسبت به نرخ رشد واقعی محدوده قرقی و پیامدهای ناشی از این امر نظیر “عدم پیش‌بینی سطوح و سرانه‌های خدماتی مورد نیاز” و “کاهش کیفیت زیست شهری” و “نارضایتی‌ها و تحرکات اجتماعی منبعث از این شرایط”، مقرر شد پیش‌بینی نرخ رشد و شمار جمعیت بهره‌بردار طرح با رعایت کلیه مبانی فنی و کارشناسی و امکان‌سنجی در زمینه میزان تحقق سیاست‌های آمایشی جهت کنترل مهاجرت به منطقه کلان‌شهر مشهد و با لحاظ افزایش جمعیت از طریق زاد و ولد طبیعی، مهاجرت، جابجایی جمعیت از کلان‌شهر مشهد به منطقه منفصل قرقی و …، به تفکیک “جمعیت ساکن در محدوده قرقی ـ مهرگان” و “جمعیت بهره‌بردار خدمات مقیاس فرامحلی ساکن در سکونتگاه‌های واقع در حوزه خدمات‌گیر پیرامونی” در سال افق ۱۴۱۲ با کنترل اداره کل راه و شهرسازی استان مورد بازنگری قرار گرفته و در اسناد طرح لحاظ گردد.

 ۲ ـ مطالعات و اسناد طرح در مقیاس طرح جامع تنظیم گردیده و اسناد مقیاس تفصیلی در چهارچوب “طرح جامع محدوده قرقی ـ مهرگان” و ‌آیین‌نامه نحوه بررسی و تصویب طرح‌های توسعه و عمران محلی، ناحیه‌ای منطقه‌ای و ملی به تصویب کمیسیون ماده ۵ شهر مشهد برسد.

۳ ـ عناوین کاربری‌های پیشنهادی در اسناد طرح، وفق مصوبه مورخ ۱۳۸۹/۳/۱۰ شورای‌عالی (تدقیق تعاریف و مفاهیم کاربری‌های شهری و تعیین سرانه آنها) اصلاح شده و تأمین خدمات در مقیاس محله و ناحیه با توجه به جمعیت بهره‌بردار به میزان مقرر در محدوده بلافصل طرح تفصیلی شهر مشهد مبنای اصلاح پیشنهادها در خصوص کاربری‌های خدماتی انتفاعی و غیرانتفاعی طرح قرار گیرد.

 ۴ ـ سند “آستانه مغایرت‌های اساسی طرح” در چهارچوب “دستورالعمل نحوه تعیین آستانه‌های مغایرت اساسی طرح‌های توسعه و عمران شهری” مصوب مورخ ۱۳۹۴/۶/۳۰ شورای‌عالی تهیه و در اسناد طرح لحاظ گردد.

 ۵ ـ سلسله‌مراتب راه‌های شهری با رعایت آیین‌نامه معابر شهری و با در نظر گرفتن کاربری‌های واقع در محدوده از جمله کاربری‌های صنعتی و مطالعه نوع و میزان تقاضای سفر و سطح سرویس معابر و… مرتبط با این کاربری‌ها بازنگری و توسط مراجع ذی‌ربط مورد تأیید قرار گیرد.

 ۶ ـ در اجرای مصوبه مورخ ۱۴۰۱/۶/۷ شورای‌عالی، “مطالعات عارضه‌سنجی ترافیکی طرح” تهیه و به تائید شورای هماهنگی ترافیک استان برسد. ضمناً مقرر شد به منظور امکان اعمال مدیریت یکپارچه بر راه‌های ارتباطی، محور مشهد ـ قرقی صرفاً در حد پوسته به محدوده الحاق شده و در اختیار شهرداری قرار گیرد.

 ۷ ـ مطالعات پدافند غیرعامل مطابق مصوبه مورخ ۱۳۹۶/۲/۱۱ شورای‌عالی انجام و به تأیید نماینده سازمان پدافند غیرعامل در کمیته فنی برسد.

۸ ـ نظر به ملاحظاتی مانند ریزدانگی گسترده بافت موجود و فرسودگی آن، همچنین لزوم بازآفرینی این بافت و استحکام‌بخشی به ابنیه و لحاظ راهبردها و سیاست‌های مشوق کنترل ریزدانگی متناسب با شرایط اقتصادی و اجتماعی بافت، بر رعایت مصوبه مورخ ۱۴۰۰/۳/۱۰ شورای‌عالی در رابطه با “بازنگری و اصلاح شیوه‌نامه شناسایی محدوده‌ها و محلات هدف بهسازی، نوسازی و ارائه راهکارهای مداخله در آن‌ها” و استفاده از ظرفیت مصوبه ۱۴۰۱/۶/۲۱ شورای‌عالی در خصوص “سیاست‌ها و ضوابط تشویقی کالبدی متضمن نوسازی محله‌ای در بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری” در اصلاح ضوابط و مقررات طرح تأکید می‌گردد. در این زمینه ضروری است ضوابط و مقررات اصلاحی طرح با همکاری اداره کل راه و شهرسازی استان، شهرداری مشهد و بنیاد مسکن استان تهیه و پیش از ابلاغ طرح به تائید کمیته منتخبی متشکل از نمایندگان دبیرخانه شورای‌عالی، وزرات کشور و بنیاد مسکن برسد.

۹ ـ ضوابط و ملاحظات محیط‌زیستی ناشی از مجاورت مجموعه‌های صنعتی پیرامونی (به ویژه شهرک صنعتی کلات) مطابق آخرین استعلام از شرکت شهرک‌های صنعتی و حفاظت محیط‌زیست استان در اسناد طرح منعکس گردد.

۱۰ ـ ضمن اخذ استعلام مجدد از شرکت شهرک‌های صنعتی استان نتایج استعلام در اسناد طرح منعکس گردد.

۱۱ ـ بر لغو کد آبادی روستاهای واقع در محدوده منفصل موردنظر تأکید می‌گردد.

 ۱۲ ـ با عنایت به شرایط ویژه بافت محدوده قرقی در زمینه آسیب‌های اجتماعی، ریزدانگی و … و نیز تأثیر و تأثر جمعیتی و اجتماعی آن نسبت به بافت اصلی شهر مشهد، مقرر شد با راهبری مدیریت عالی استان و مشارکت شهرداری مشهد، اداره کل راه و شهرسازی استان و شرکت بازآفرینی شهری ایران، “سند پیوست اجتماعی” و “طرح بازآفرینی شهری ویژه محدوده قرقی” تهیه و مبنای اقدامات تکمیلی در این خصوص قرار گیرد.

۱۳ ـ با عنایت به مصوبات طرح‌های بالادستی (سند آمایش سرزمین، طرح آمایش استان خراسان رضوی، طرح مجموعه شهری و طرح جامع ناحیه مشهد) و نیز مصوبات شورای‌عالی در خصوص طرح جامع شهر مشهد مبنی بر “کنترل رشد جمعیتی کلان‌شهر مشهد به میزان توان اکولوژیک و محیط‌زیستی دشت مشهد” و “کنترل استقرار بی‌رویه جمعیت در روستاها و سکونتگاه‌های پیرامون کلان‌شهر مشهد”، در صورت عدم اعمال اهرم‌های کنترلی عوارض شدیداً زیان‌بار محیط‌زیستی این استقرار برای شهر مشهد امری حتمی خواهد بود. بر این اساس مقرر می‌شود استانداری خراسان رضوی گزارشی از برنامه‌های عملیاتی، راهکارهای اجرایی و اقدامات صورت پذیرفته در اجرای تکالیف مذکور را جهت اخذ تصمیم مقتضی به شورای‌عالی ارائه نماید.

ب) اصلاح خط محدوده (مشتمل بر مهرگان و قرقی) و تأمین اراضی برای طرح نهضت ملی مسکن

۱۴ ـ محدوده مصوب مهرگان (مصوبه استانی در رابطه با تأمین مسکن مهر در دولت دهم)، پس از انتزاع اراضی زراعی واقع در شمال شرق محدوده، مورد تأیید قرار گرفت.

 ۱۵ ـ در محدوده موسوم به قرقی، با توجه به کمبود شدید سطوح و سرانه‌های خدماتی در محدوده و به منظور مهیا شدن بستر توافق با مالکین جهت تأمین سطوح و سرانه‌های خدماتی، اراضی خالی و ساخت و سازهای بدون مجوز که خارج از طرح هادی روستاهای این بخش (سیاسک، قرقی سفلی، قرقی علیا، حسین‌آباد)، در محدوده واقع می‌گردند، با کاربری زراعی لحاظ شوند. در این رابطه از آنجایی که اراضی مذکور در حال الحاق به محدوده شهر مشهد می‌باشند، اداره کل راه و شهرسازی استان موظف است در چهارچوب تبصره ۴ ذیل ماده‌واحده قانون تعیین وضعیت املاک واقع در طرح‌های دولتی و شهرداری‌ها اقدام به توافق با مالکین نموده و منابع مالی و اراضی حاصله را صرفاً به تأمین سطوح و سرانه‌های خدماتی این محدوده منفصل اختصاص دهد. ضمناً در چهارچوب و سازوکار پیش‌بینی‌شده در همین بند و در راستای تأمین سطوح و سرانه‌های خدماتی ضروری است خط محدوده به گونه‌ای بازنگری شود که حتی‌الامکان هرگونه اراضی پیرامونی که قرارگیری آنها در محدوده با رعایت موازین قانونی و حقوقی امکان‌پذیر است، در داخل طرح مدنظر قرار گیرند. در این رابطه اراضی واقع در جنوب شرق محدوده که از سه طرف در محدوده محاط شده‌اند، در اولویت می‌باشند.

۱۶ ـ در مواضعی که خط محدوده از میانه یک پلاک گذر کرده است، با رعایت بند فوق، خط محدوده بر منتهی‌الیه بیرونی پلاک مربوطه منطبق گردد.

۱۷ ـ ضمن تأکید بر خروج حریم و بستر کال و مسیل سیاسک از محدوده در غرب، بر ضرورت طی شدن مراحل قانونی در مراجع ذی‌ربط قضایی جهت تعیین تکلیف ساخت و سازهای غیرمجاز انجام شده در حریم و بستر مسیل تأکید می‌گردد.

۱۸ ـ باغات پیرامونی مجاور خط محدوده در داخل، از محدوده خارج و به صورت باغ در حریم تثبیت گردند. ضمناً چنانچه اراضی باغی در داخل محدوده در میان سایر کاربری‌ها به گونه‌ای محاط شده باشد که امکان خروج آن از محدوده وجود نداشته باشد، ضروری است کاربری اراضی مذکور در طرح، به صورت “باغ” در نظر گرفته شود.

۱۹ ـ ضمن تأکید بر عدم استقرار فعالیت‌های نامتجانس با زیست شهری ـ که مشمول تعریف حرائم محیط‌زیستی می‌شوند ـ کلیه عرصه‌های با “کاربری صنعتی” وفق مصوبه مرجع استانی در محدوده شهر تثبیت گردند.

۲۰ ـ با عنایت به اعلام مشاور طرح و تائید اداره کل راه و شهرسازی استان مبنی بر عدم امکان تأمین سرانه‌های خدماتی متناسب با جمعیت پیشنهادی در سال افق طرح در محدوده مصوب شورای برنامه‌ریزی استان و نگرانی در خصوص عدم امکان تحقق پیشنهادهای تأمین خدمات در عرصه‌های خرده مالکی پیرامون محدوده قرقی ـ مهرگان و نیز وجود نگرانی نسبت به توسعه‌های بی‌برنامه و پراکنده‌رویی در عرصه‌های روستایی پیرامونی که منجر به چسبندگی کالبدی سکونتگاه‌های پیرامونی با محدوده قرقی ـ مهرگان خواهد شد، همچنین با توجه به عدم تأمین اراضی مورد نیاز طرح نهضت ملی مسکن در شهر مشهد، پیشنهاد اداره کل راه و شهرسازی استان در جلسه کمیته فنی شورای‌عالی مبنی بر پیگیری توافق با مالکین در غرب محدوده مصوب شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان (تا حد شرقی حریم مسیل موجود) و شمال این محدوده موسوم به مهرگان مورد تائید قرار گرفت. در این رابطه، با تأکید بر ضرورت بررسی و تأیید خط محدوده و نحوه اجرای این بند، لازم است ملاحظات زیر مدنظر قرار گرفته و مبنای اصلاح مصوبه صدرالاشاره شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان قرار گیرد:

۲۰ ـ ۱ ـ اصلاح محدوده و الحاق به آن صرفاً به میزان مورد نیاز جهت تأمین سرانه‌های خدماتی طرح (مقیاس محله و ناحیه) با لحاظ جمعیت‌پذیری اراضی الحاقی بوده و پس از انتقال کامل سند مالکیت به نمایندگی سازمان ملی زمین و مسکن در اراضی با مالکیت خصوصی و یا طی مراحل حقوقی و قانونی مربوطه در زمینه انتقال امتیاز بهره‌برداری به دولت در اراضی اوقافی قابل بررسی خواهد بود. لازم به ذکر است عرصه‌های با کاربری مسکونی حاصل از توافق، صرفاً جهت تأمین زمین طرح نهضت ملی مسکن قابل استفاده خواهند بود.

۲۰ ـ ۲ ـ رعایت حرائم اعم از زیست‌محیطی (برای صنایع)، مسیل‌ها و آبراهه‌ها، خط لوله گاز و آب و خطوط انتقال نیرو و … مطابق آخرین استعلام از مرجع قانونی الزامی می‌باشد.

۲۰ ـ ۳ ـ هرگونه توافق و الحاق اراضی مشمول تبصره ۲ ماده ۹ قانون جهش تولید مسکن در این خصوص ممنوع خواهد بود.

مراتب جهت استحضار و صدور دستور انعکاس و اقدام اعلام می‌شود.

معاون شهرسازی و معماری و دبیر شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران ـ خسرو دانشجو

مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص طرح جامع شهرک مسکونی اقامتی آذرشهر

منتشره در روزنامه رسمی شماره 23166-1403/07/18

شماره ۷۵۲۷۴/۳۰۰ ـ ۱۴۰۳/۵/۲۰

استاندار محترم و رئیس شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان آذربایجان شرقی

شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در جلسه مورخ ۱۴۰۳/۵/۱ مصوبه جلسه مورخ ۱۴۰۲/۱۰/۱۶ شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان آذربایجان شرقی در خصوص “طرح جامع شهرک مسکونی اقامتی آذرشهر در خارج از حریم شهر آذرشهر به مساحت ۱۵۲ هکتار جهت تأمین اراضی مورد نیاز نهضت ملی مسکن” را با توجه به صورت‌جلسه مورخ ۱۴۰۳/۲/۱۲ کمیته فنی شماره ۱ بر اساس مصوبه مورخ ۱۴۰۲/۹/۲۰ “بازنگری دستورالعمل ترویج شهرک‌سازی در کشور” مورد بررسی قرار داد و ضمن تصویب طرح مقرر نمود طرح جامع شهرک به مساحت ۱۵۲ هکتار پس از تأیید محدوده شهرک توسط سازمان ملی زمین و مسکن و کسر اراضی مستثنیات از محدوده، با تأکید بر ضرورت تأمین سطوح و سرانه‌ها در کلیه سطوح (ناحیه، محله و …) مطابق مصوبه شورای‌عالی در خصوص تدقیق تعاریف و مفاهیم کاربری‌های شهری و تعیین سرانه آنها، با رعایت چهارچوب زیر به ستاد شهرک‌سازی ابلاغ و صدور پروانه شهرک منوط به رعایت چهارچوب مذکور شود:

۱ ـ با توجه به تعهدات قابل توجه دولت در استان آذربایجان شرقی و همچنین شهرهای اقماری آن جهت تأمین اراضی برای طرح نهضت ملی مسکن، قانون جوانی جمعیت و … و عدم تکافوی اراضی تأمین‌شده قبلی در قالب مصوبات مراجع ملی و استانی، واحدپذیری اراضی به صورت متوسط ۷۰ واحد در هکتار و تراکم ساختمانی به صورت مختلط (ترکیبی از ویلایی یک طبقه، دوطبقه و بیشتر به گونه‌ای که تأمین ۷۰ واحد در هکتار امکان‌پذیر شود) با حداکثر جمعیت‌پذیری ۳۰۰۰۰ نفر مدنظر قرار گیرد.

۲ ـ اراضی با شیب بالای ۱۵% به کاربری مسکونی اختصاص نیابد.

۳ ـ با توجه به مکاتبه شماره ۲۹۶۸/۷۲۰ مورخ ۱۴۰۱/۱۲/۱۵ مبنی بر لزوم اجرای تأسیسات تأمین فشار (با توجه به رقوم ارتفاعی) در صورت تأمین اعتبار و ارائه مجوز‌های لازم واگذاری انشعاب آب امکان‌پذیر خواهد بود. ضمناً ضرورت مدیریت مصرف منابع آب شرب فعلی منطقه به عنوان راهکار مکمل مورد تأکید می‌باشد.

۴ ـ با توجه به تداخل منطقه مسکونی پیشنهادی با مسیل‌ها، حریم کیفی منابع آب‌های سطحی بر اساس ضابطه ۷۸۲ سازمان برنامه از شرکت آب منطقه‌ای اخذ و در طرح لحاظ شود. همچنین طرح سامان‌دهی و هدایت روان‌آب‌ها و سیلاب تهیه و به تأیید شرکت آب منطقه‌ای برسد.

۵ ـ سلسله‌مراتب راه‌ها مطابق آئین‌نامه معابر شهری با رعایت توزیع متوازن کاربری بروی شبکه بازنگری شود. ضمناً در رابطه با نحوه ارتباط شهرک با شهر آذرشهر و شهرهای اطراف از طریق حمل و نقل همگانی پیشنهادات لازم ارائه شود.

۶ ـ با استناد به بند ح ذیل ماده ۱۳ قانون مدیریت بحران کشور، بر تهیه پیوست کاهش خطر بر اساس دستورالعمل ابلاغی سازمان مدیریت بحران کشور تأکید می‌شود.

۷ ـ بر ضرورت انجام مطالعات پدافند غیرعامل بر اساس مصوبه ۱۳۹۶/۲/۱۱ شورای‌عالی که می‌بایست به تائید نماینده سازمان پدافند غیرعامل برسد نیز تأکید می‌شود.

۸ ـ با عنایت به مکاتبه شماره ۱۳۰/۱۶۳ ـ ۱۴۰۱۲ مورخ ۱۴۰۱/۱۲/۲۲ وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در خصوص وجود بقایای برج تاریخی در مساحت ۴۰۰ مترمربع در ضلع جنوبی سایت و همچنین قنوات موجود در سایت، نظر به قرارگیری کاربری‌های مسکونی در طرح جامع پیشنهادی در اطراف نقاط اعلام‌شده، رعایت حریم مورد نیاز اماکن تاریخی مطابق با قوانین و مقررات مربوطه و همچنین حفظ و صیانت از مسیر قنات‌های موجود ضروری است.

 ضمن تأکید بر اینکه مسئولیت موارد حقوقی و مالکیتی بر عهده اداره کل راه و شهرسازی استان می‌باشد، ضروری است استعلامات لازم از دستگاه‌های ذی‌ربط استانی نظیر شرکت شهرک‌های صنعتی استان، اداره کل صمت، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری، سازمان جهاد کشاورزی و … تکمیل شده و نتایج حاصله در طرح لحاظ شود.

مراتب جهت استحضار و صدور دستور انعکاس و اقدام اعلام می‌شود.

معاون شهرسازی و معماری و دبیر شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران ـ خسرو دانشجو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

بیشتر بخوانید:

سایر مصوبات دهه دوم مهر ۱۴۰۳

سایر مصوبات منتشره از تاریخ 1403/07/11 لغایت 1403/07/20 در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران دستورالعمل رسیدگی به دعاوی ورشکستگی.. دستورالعمل تشکیل…

آرای وحدت رویه دهه دوم مهر ۱۴۰۳

آراء وحدت رويه قضايی منتشره از 1403/07/11 لغايت 1403/07/20 در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران   الف ـ هیئت‌عمومی دیوان…

سایر مصوبات دهه اول مهر ۱۴۰۳

سایر مصوبات منتشره از تاریخ 1403/07/01 لغایت 1403/07/10 در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران     کشاورزی در خصوص تعیین قیمت…

مصوبات شوراها دهه اول مهر ۱۴۰۳

مصوبات شوراها منتشره از تاریخ 1403/07/01 لغایت 1403/07/10 در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران الف ـ شورای‌عالی صنایع دریایی کشور…
keyboard_arrow_up