قوانین منتشره از
1403/01/21 لغايت 1403/01/30
در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران
قانون اصلاح قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی
قانون اصلاح قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی
منتشره در روزنامه رسمی شماره 23028-1403/01/29
شماره 11/1250 ـ ۱۸۴ – ۱۴۰۳/۱/۲۱
حضرت حجتالاسلاموالمسلمین جناب آقای دکتر سیدابراهیم رئیسی
رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران
مطابق اصل یکصد و بیست و سوم (۱۲۳) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران “قانون اصلاح قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی” مصوب ۱۴۰۲/۱۲/۲۱ مجلس شورای اسلامی به شرح پیوست ابلاغ میشود.
رئیس مجلس شورای اسلامی ـ محمدباقر قالیباف
شماره ۸۷۳۲ – ۱۴۰۳/۱/۲۵
وزارت آموزش و پرورش
در اجرای اصل یکصد و بیست و سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به پیوست “قانون اصلاح قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی” که در جلسه علنی روز دوشنبه مورخ بیست و یکم اسفندماه یکهزار و چهارصد و دو مجلس شورای اسلامی تصویب شده و در تاریخ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳ به تأیید شورای نگهبان رسیده و طی نامه شماره 11/1250 ـ ۱۸۴ مورخ ۱۴۰۳/۱/۲۱ مجلس شورای اسلامی واصل گردیده است، جهت اجراء ابلاغ میگردد.
رئیسجمهور ـ سیدابراهیم رئیسی
قانون اصلاح قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی
ماده ۱ ـ یک تبصره بهعنوان تبصره (۲) به بند “الف” ماده (۲) قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی مصوب ۱۳۹۵/۹/۱۴ به شرح زیر الحاق و عنوان تبصره آن به تبصره (۱) اصلاح میشود:
تبصره ۲ ـ به کار بردن عنوان “مدرسه” به هر شکلی فقط برای واحدهای آموزشی و پرورشی که بر اساس شرایط و مقررات وزارت آموزش و پرورش بهصورت دولتی یا غیردولتی تأسیس و اداره میشوند و آموزشهای رسمی را مطابق مصوبات شورایعالی آموزش و پرورش ارائه میدهند، مجاز است. مؤسسهها و مراکزی که بدون رعایت این شرایط از عنوان مدرسه استفاده میکنند، بهاستثنای مدارس حوزههای علمیه و مؤسساتی که بر اساس مصوبات شورایعالی انقلاب فرهنگی از عنوان مدرسه استفاده میکنند، مکلفند ظرف سه ماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون واژه “مدرسه” را از عنوان خود حذف نمایند.
متخلفان از این حکم، مشمول “قانون تعطیل مؤسسات و واحدهای آموزشی و تحقیقاتی و فرهنگی که بدون اخذ مجوز قانونی دائر شده و میشود، مصوب ۱۳۷۲/۱۰/۷” میگردند.
ماده ۲ ـ تبصره (۲) بند “پ” ماده (۲) قانون، به شرح زیر اصلاح میشود:
تبصره ۲ ـ ارائه برنامه و تدوین محتوا، تعیین شاخصهای آموزشی، پرورشی، زیستی، بهداشتی و استانداردهای فضا و تجهیزات، شایستگیهای منابع انسانی، صدور مجوز و نظارت بر مهدهای کودک، کودکستانها، مراکز پیشدبستانی و سایر مراکز نگهداری و آموزش کودکان که با هر عنوان دیگری مسؤولیت مراقبت، رشد، پرورش و آموزش و تربیت کودکان بدو تولد تا شش سال تمام را عهدهدار هستند، با رعایت مصوبات شورایعالی انقلاب فرهنگی و اساسنامه سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک بر عهده وزارت آموزش و پرورش (سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک) میباشد.
کلیه اعتبارات و امکانات دولتی مربوط به تعلیم و تربیت کودکان بدو تولد تا شش سال تمام که در اختیار سازمان بهزیستی کل کشور و سایر دستگاهها قرار گرفته است، در اختیار سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک قرار میگیرد.
ماده ۳ ـ در سطر اول ماده (۳) قانون، عبارت “سیاستگذاری،” حذف و عبارت “و مرجع سیاستگذاری بر مدارس و مراکز موضوع این قانون، شورایعالی آموزش و پرورش تعیین میشود” به انتهای ماده مزبور اضافه میشود. همچنین در این ماده و سایر مواد قانون، عنوان “شورای سیاستگذاری، برنامهریزی و نظارت مرکزی” به “شورای راهبردی، برنامهریزی و نظارت مرکزی مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی” اصلاح میشود.
ماده ۴ ـ ماده (۴) قانون به شرح زیر اصلاح میشود:
۱ ـ به بند (۱) این ماده، هفت جزء به شرح زیر الحاق میشود و عنوان جزء “د” به “ص” تغییر مییابد.
د ـ رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور یا معاون ذیربط
ذ ـ وزیر امور اقتصادی و دارایی یا معاون ذیربط
ر ـ رئیس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور
ز ـ رئیس سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک
ژ ـ معاون تربیت بدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش
س ـ رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش و پرورش
ش ـ دو نفر نماینده انجمن اولیا و مربیان دانشآموزان مدارس غیردولتی به انتخاب انجمن (بدون حق رأی)
۲ ـ در جزء “ث” بند (۲) این ماده، عبارت “یکی از معاونان آموزشی” به عبارت “دو معاون آموزش ابتدائی و متوسطه اداره کل آموزش و پرورش استان” اصلاح و هفت جزء به بند مزبور، به شرح زیر الحاق میشود و عنوان اجزای “چ” و “ح” به “ژ” و “س” تغییر مییابد.
چ ـ رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان
ح ـ مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان
خ ـ مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان
د ـ رئیس اداره تعلیم و تربیت کودک اداره کل آموزش و پرورش استان
ذ ـ معاون تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش استان
ر ـ رئیس اداره سنجش اداره کل آموزش و پرورش استان
ز ـ دو نفر نماینده انجمن اولیا و مربیان دانشآموزان مدارس غیردولتی استان به انتخاب انجمن (بدون حق رأی)
ماده ۵ ـ در بند “چ” ماده (۵) قانون عبارت “مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی در سطح ملی و استانی،” جایگزین عبارت “مراکز غیردولتی” میشود و یک بند بهعنوان بند “د” به شرح زیر به ماده مزبور الحاق میشود:
د ـ در اجرای راهکار ۱۹/۳ فصل هفتم سند تحول بنیادین آموزش و پرورش؛ تهیه الگوی نظاممند رتبهبندی سالانه مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی بهمنظور شفافسازی عملکرد و ارتقای کیفیت و تقویت انگیزههای رقابت منطقی و علمی بین آنان بر اساس شاخصهای کیفیت آموزشی و پرورشی، برنامه درسی، نیروی انسانی و فضا و تجهیزات و تصویب آن در شورایعالی آموزش و پرورش
ماده ۶ ـ یک بند بهعنوان بند “خ” به ماده (۸) قانون و یک تبصره بهعنوان تبصره (۴) به ماده مزبور به شرح زیر الحاق میگردد:
خ ـ داشتن حداقل پنج سال سابقه فعالیت آموزشی یا پژوهشی یا فرهنگی (برای متقاضی تأسیس یا اکثریت اعضای متقاضیان)
تبصره ۴ ـ وزیر آموزش و پرورش، اعضای شورای معاونین ستادی، استانی، شهرستانی و منطقهای وزارت آموزش و پرورش، اعضای شورای راهبردی، برنامهریزی و نظارت مرکزی مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی و اعضای شورای نظارت استان، شهرستان و منطقه مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی (بهاستثنای اعضای بدون حق رأی در شورای نظارت مرکزی، استان، شهرستان و منطقه)، مدیران کل ستادی وزارت آموزش و پرورش و کارکنان ستادی، استانی، شهرستانی و منطقهای سازمان مدارس و مراکز غیردولتی و توسعه مشارکتهای مردمی در زمان تصدی سمت (پست) در محدوده جغرافیایی تحت مدیریت، مسؤولیت یا نظارت خود و همچنین همسر و فرزند آنان، نمیتوانند مؤسس مدرسه یا مرکز آموزشی و پرورشی غیردولتی موضوع ماده (۲) این قانون باشند.
افرادی که خود یا همسر یا فرزند آنان مؤسس مدرسه یا مرکز آموزشی و پرورشی غیردولتی هستند، در صورت تصدی یکی از سمتهای مذکور در این تبصره، مجوز مدرسه یا مرکز آموزشی و پرورشی غیردولتی آنان تا پایان دوره تصدی سمت، متوقف میشود. متخلف از این حکم به واریز معادل شهریه دریافتی حاصل از فعالیت مدارس یا مراکز مزبور به حساب صندوق حمایت از توسعه مدارس غیردولتی (پس از گردش خزانهداری کل کشور) محکوم میگردد و حسب مورد متناسب با وضعیت شغلی به مجازات یک تا سه سال انفصال موقت از خدمات دولتی و عمومی محکوم میشود. رئیس و دبیر شورای راهبردی، برنامهریزی و نظارت مرکزی مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی، شورای نظارت استان، شهرستان و منطقه در صورت تخلف از ضوابط این ماده مشمول مجازات تصرف غیرقانونی در اموال دولتی و عمومی موضوع ماده (۵۹۸) کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده) مصوب ۱۳۷۵/۳/۲ قرار میگیرند.
ماده ۷ ـ یک تبصره بهعنوان تبصره (۴) به ماده (۱۰) قانون الحاق میگردد:
تبصره ۴ ـ تسهیلات موضوع این ماده برای مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی آسیبدیده از حوادث غیرمترقبه و بیماریهای فراگیر نیز میباشد.
ماده ۸ ـ در ماده (۱۲) قانون بعد از عبارت “مؤسسان مدارس” عبارت “و مراکز آموزشی و پرورشی” اضافه میشود.
ماده ۹ ـ در ماده (۱۵) بعد از عبارت “شرایط منطقهای” عبارت “و رتبهبندی سالانه مدارس” اضافه و در انتهای ماده مزبور عبارت “اعلام عمومی و اجرا میشود” جایگزین عبارت “قابل اجرا است” و یک تبصره به آن ماده به شرح زیر الحاق میشود:
تبصره ـ سقف شهریه فوقبرنامه مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی نباید در هیچ حالتی از چهل درصد (۴۰%) شهریه مصوب (برنامه درسی رسمی) بیشتر باشد. دریافت شهریه بالاتر از این مبلغ مشمول مجازاتهای موضوع ماده (۳۵) این قانون میباشد. شورای راهبردی، برنامهریزی و نظارت مرکزی مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی مکلف است ظرف سه ماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون، مصادیق فوقبرنامه را با رعایت قوانین مربوطه تعیین و ابلاغ نماید.
ماده ۱۰ ـ متن زیر به ابتدای ماده (۱۷) قانون اضافه میشود:
“بهمنظور دریافت وجوه درآمدی موضوع این قانون، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور موظف است به تمامی مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی اعم از اینکه مؤسس آنها حقیقی یا حقوقی باشد، شناسه ملی جهت افتتاح حساب به نام مدرسه یا مرکز اختصاص دهد.
تمامی مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی مکلفند تمامی وجوه دریافتی و درآمدی موضوع این قانون را به حساب مذکور واریز نمایند و متخلفین از این امر به مجازات درجه هفت موضوع ماده (۱۹) قانون مجازات اسلامی محکوم میشوند.”
ماده ۱۱ ـ یک ماده بهعنوان ماده (۱۸ مکرر) به قانون به شرح زیر الحاق میشود:
ماده ۱۸ مکرر ـ وزارت آموزش و پرورش مکلف است حداکثر شش ماه پس از لازمالاجرا شدن این ماده، سامانه الکترونیکی یکپارچه مدیریت، نظارت و ارزیابی کلیه مدارس و مراکز موضوع ماده (۲) این قانون را از محل اعتبارات صندوق حمایت از توسعه مدارس غیردولتی موضوع ماده (۱۳) این قانون، راهاندازی نماید و کلیه اطلاعات از جمله آمار کارکنان و دانشآموزان، فضا و نوع مالکیت آنها و تجهیزات آموزشی، مجوزهای تأسیس و راهاندازی، شاخصهای ارزیابی، میزان شهریه دریافتی، درآمدها و هزینههای آنها، میزان پرداختی به کارکنان و معلمان و هر نوع تسهیلات و حمایتهای دریافتی را بهطور جامع، دقیق و شفاف در این سامانه ثبت نماید، به صورتی که برای هر نوع بررسی و ارزیابی، امکان دریافت اطلاعات جامع و کامل از طریق این سامانه برای کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی و مدیران آموزش و پرورش در سطوح منطقه، استان و کشور بهصورت برخط فراهم شود و همچنین اولیای دانشآموزان همان مدرسه نیز بتوانند به اطلاعات مربوط به فضا و نوع مالکیت آنها و تجهیزات آموزشی، مجوزهای تأسیس و راهاندازی، شاخصهای ارزیابی و میزان شهریه دریافتی با رعایت حریم خصوصی، دسترسی داشته باشند. عدم استقرار سامانه موضوع این ماده، موجب مجازات بالاترین مقام مسؤول مطابق ماده (۵۷۶) کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده) میشود و عدم ثبت اطلاعات مندرج در این ماده یا درج هرگونه اطلاعات غیرواقع توسط مدیر یا مؤسس، مشمول مجازاتهای موضوع ماده (۳۵) این قانون میشود.
ماده ۱۲ ـ یک تبصره به جزء (۱۰) بند “الف” ماده (۲۱) قانون، به شرح ذیل الحاق میشود:
تبصره ـ در مدارس ابتدائی پسرانه که بیشتر کارکنان آنها زن باشند، استفاده از مدیر زن بلامانع است.
ماده ۱۳ ـ در ماده (۲۴) قانون، عبارت “صرفاً بهعنوان مدیر مدرسه تا سقف سه سال متوالی یا متناوب و قابل تمدید فقط تا یک سال برای هر فرد” جایگزین عبارت “بهعنوان مدیر و معاون” میشود.
ماده ۱۴ ـ در ماده (۲۵) قانون، قبل از کلمه “کارکنان” عبارت “معلمان و” در تمامی موارد، اضافه و تبصره (۲) آن به شرح زیر اصلاح میشود:
تبصره ۲ ـ مؤسسان (کارفرمایان) مهدهای کودک، پیشدبستانیها، مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی مکلفند با رعایت ضوابط قانون تأمین اجتماعی، فهرست اسامی و حق بیمه ماهانه مربیان، کارکنان و معلمان خود را مبتنی بر اشتغال تماموقت و پارهوقت مندرج در تبصره ماده (۲۶) این قانون، به سازمان تأمین اجتماعی ارسال و پرداخت نمایند. سازمان تأمین اجتماعی مکلف است ظرف شش ماه پس از لازمالاجراء شدن این قانون ترتیبی اتخاذ نماید تا سازمان مدارس و مراکز غیردولتی و توسعه مشارکتهای مردمی و سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک بتوانند دسترسی برخط به سامانه مربوط به سوابق فهرست و پرداخت حق بیمه کارفرمایان مذکور را داشته باشند.
ماده ۱۵ ـ یک تبصره به ماده (۲۶) قانون به شرح زیر الحاق میشود:
تبصره ـ ساعات فعالیت تماموقت معلمان و کارکنان آموزشی غیررسمی مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی شامل برنامه درسی ملی و فوقبرنامه درسی مصوب شورایعالی آموزش و پرورش و آمادگی برای حضور در کلاس درس، ۳۰ ساعت در هفته و ساعات کار مدیران، معاونان و کارکنان اداری، دفتری و خدماتی این مدارس و مراکز، ۳۶ ساعت در هفته با احتساب حضور در جلسات و شوراهای آموزشی، پرورشی و اداری مدرسه تعیین میشود.
ماده ۱۶ ـ یک تبصره بهعنوان تبصره (۲) به ماده (۳۱) قانون به شرح زیر الحاق و شماره تبصره فعلی آن به (۱) اصلاح میگردد:
تبصره ۲ ـ تأیید فنی، استحکام بنا و ظرفیت مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی توسط سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور با استفاده از ظرفیت مهندسان مشاور دارای گواهی صلاحیت از سازمان برنامه و بودجه کشور و مورد تأیید سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور انجام میشود. وزارت آموزش و پرورش مکلف است ظرف پنج سال نسبت به اعمال ضوابط و استانداردهای فضا و تجهیزات مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی موجود اعم از ملکی و استیجاری اقدام نماید.
ماده ۱۷ ـ یک بند بهعنوان بند “ث” به ماده (۳۵) قانون به شرح زیر الحاق و عنوان بند “ث” فعلی و سایر بندهای آن متناسباً اصلاح و یک تبصره بهعنوان تبصره (۴) به این ماده الحاق میشود:
ث ـ جریمه نقدی مؤسس تا صد درصد (۱۰۰%) شهریه (ابلاغی) کل دانشآموزان مدرسه در همان سال و دانشآموختگان مرکز در همان نیمسال یا دوره آموزشی متناسب با مبلغ تخلف مالی یا میزان تخلف ارتکابی مؤسس
تبصره ۴ ـ در صورت قطعیت مجازات بند “ث”، جریمه نقدی به حساب درآمدهای عمومی نزد خزانهداری کل کشور واریز میگردد. معادل صد درصد (۱۰۰%) وجوه مزبور در اختیار صندوق حمایت از توسعه مدارس غیردولتی قرار میگیرد تا در راستای ارتقای کیفیت و عدالت آموزشی و پرورشی در مدارس غیردولتی مناطق محروم هزینه شود.
ماده ۱۸ ـ یک تبصره به ماده (۳۶) قانون، به شرح ذیل الحاق میشود:
تبصره ـ شورای راهبردی، برنامهریزی و نظارت مرکزی مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی در مواردی که اعمال مجازات موجب اخلال در امر آموزش میشود مانند محرومیت دانشآموزان از تحصیل در حین سال تحصیلی، میتواند در خصوص تعلیق تمام یا قسمتی از مجازات مؤسس یا مدیر، رأی مقتضی را صادر نماید و همچنین میتواند در صورت اجرای مجازات، برای یکبار رأی به توقف موقت مجازات دهد.
ماده ۱۹ ـ متن ذیل به انتهای ماده (۳۹) قانون اضافه میگردد:
همچنین قانون واگذاری مهدهای کودک و مراکز خدمات اجتماعی به انجمن ملی حمایت کودکان و سازمان ملی رفاه خانواده مصوب ۱۳۴۹/۱۰/۷ لغو میشود و عبارت “مهدهای کودک” از بند “ج” ماده (۱) قانون تشکیل وزارت رفاه اجتماعی مصوب ۱۳۵۳/۵/۱ و جزء (۸) بند “پ” ماده (۵۷) قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور مصوب ۱۳۹۵/۱۱/۱۰ و جزء (۱) ماده (۲۶) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب ۱۳۸۰/۱۱/۲۷ حذف میشود.
قانون فوق مشتمل بر نوزده ماده که گزارش آن توسط کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری که به صحن علنی تقدیم شده بود، پس از تصویب در جلسه علنی روز دوشنبه مورخ بیست و یکم اسفندماه یکهزار و چهارصد و دو مجلس، در تاریخ ۱۴۰۲/۱۲/۲۳ به تأیید شورای نگهبان رسید.
رئیس مجلس شورای اسلامی ـ محمدباقر قالیباف